Europese bizon keert terug na 250 jaar

In Roemenië zijn zeventien Europese bizons uitgezet, de grootste reïntroductie in Europa ooit. De Europese bizon of wisent is het grootste landzoogdier in Europa en wordt ook wel de “Koning van het Woud” genoemd. Eeuwen geleden kwam het dier zo goed als overal in Europa voor, maar de aanhoudende jacht leidde tot het uitsterven van de soort in het wild in 1927. Amper 54 exemplaren bleven over in gevangenschap.

© Staffan Widstrand

17 bizons werden vrijgelaten in de buurt van Armenis, in de Roemeens Karpaten.

Een moeilijk en intensief kweekprogramma kon het aantal bizons weer opkrikken, maar amper 3230 dieren leven in wilde of semi-wilde kuddes, vooral in het grensgebied van Polen en Wit-Rusland. Ze zijn daarmee zeldzamer in het wild dan de zwarte neushoorn.

Precies daarom is de reïntroductie zo belangrijk, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). De dieren zijn afkomstig uit verschillende wildparken en kweekcentra uit heel Europa, van Zweden tot Italië. Ze zijn vrijgelaten nabij het kleine Roemeense dorpje Armenis, dat een groot stuk land ter beschikking heeft gesteld. Verwacht wordt dat de populatie over tien jaar naar schatting vijfhonderd dieren zou tellen.

Biodiversiteit

Het herstel van de kuddes is van groot belang voor de Europese ecosystemen, zegt het WWF. Natuurlijke begrazing door grote planteneters is een sleutelfunctie in open en halfopen landschappen in Europa.

De dieren zijn uitgezet in de Karpaten omdat het een van de kerngebieden voor de soort was, maar de Europese bizon is er al in 1762 uitgeroeid. De bergketen is veelbelovend voor het overleven van de soort, omdat er veel geschikte gebieden zijn die relatief goed met elkaar verbonden zijn.

© Staffan Widstrand

Op eigen benen

De dieren zullen niet gevoed worden en zijn dus aangewezen op het ecosysteem. Tegen 2024 moet de kudde uitgroeien tot een vrije populatie van zo’n vijfhonderd dieren. Onderzoekers van de universiteit van Timisoara zullen de vooruitgang van de dieren bestuderen.

“Dit is een erg belangrijke dag”, zegt Magor Csibi van WWF-Roemenië. “We zijn eraan gewend geworden om diersoorten te verliezen in het wild, maar hier krijgen we er een bij. Iedereen die rond natuurbescherming werkt, droomt van zo’n moment.”

© Staffan Widstrand

Voor hun vrijlating in de natuur kregen de dieren nog de zegening van de plaatselijke geestelijke.

© Staffan Widstrand
© Staffan Widstrand
© Staffan Widstrand
© Staffan Widstrand

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.