Europese Commissie voor rechter over loodchromaat in verf

Milieuorganisaties hebben de Europese Commissie voor de rechter gedaagd omdat zij een Canadees bedrijf toestaat twee gevaarlijke verfchemicaliën te verkopen binnen de Europese Unie. De verf wordt gebruikt voor markering van wegen en het verven van industriële machines.

  • Sébastien Bertrand (CC BY 2.0) De Europese Commissie wordt voor de rechter gedaagd Sébastien Bertrand (CC BY 2.0)

Clientearth, het European Environmental Bureau (EEB), het International Chemical Secretariat en het International POPs Elimination Network stappen naar de rechter na een weigering van de Europese Commissie om de vergunning van het bedrijf om loodchromaatpigmenten te gebruiken, in te trekken.

Blootstelling aan lood kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen en het zenuwstelsel beschadigen, terwijl blootstelling aan chromium longtumoren kan veroorzaken bij mensen en dieren. Loodchromaat mag in de EU dan ook niet meer gebruikt worden, tenzij daarvoor speciale toestemming is gegeven. Die kan een bedrijf krijgen als er geen veiliger alternatieven voorhanden zijn, en als is aangetoond dat het bedrijf de risico’s op adequate manier beperkt. Volgens de milieuorganisaties is dit niet aangetoond.

Zweden

Het European Chemical Agency heeft sinds de invoering van de verplichte toestemming, 380 meldingen gehad van bedrijven die loodchromaatpigmenten gebruiken.

Dit hindert volgens de milieuorganisaties het gebruik van veiliger alternatieven, die al ontwikkeld zijn en waar Europese bedrijven in geïnvesteerd hebben. “Grote bedrijven gebruiken deze alternatieven en dit moet niet ondermijnd worden door bedrijven die dat niet doen. Veel bedrijven geven bovendien aan van plan te zijn deze schadelijke producten te exporteren naar landen buiten de EU, waar de markt slecht gereguleerd is”, zeggen de organisaties in een persbericht.

In november vorig jaar sleepte ook Zweden de Europese Commissie al voor de rechter om dezelfde kwestie. Loodchromaatpigmenten worden in Zweden al dertig jaar niet meer gebruikt.

LEES OOK

© Twitter Donald Tusk (@eucopresident)
Binnen het Oostelijk Partnerschap werkt de EU verder aan uitbreiding. Uitbreiding 2.0.
Lou Gold (CC BY-NC 2.0)
Een onderzoeksrapport van Greenpeace brengt aan het licht hoe Belgische importeurs zich bevoorraden met illegaal hout uit Brazilië.
Edwin Leong (CC BY-SA 2.0)
Lobbyisten en sponsors speelden een grote rol tijdens de afgelopen klimaatconferentie in Bonn en eerdere klimaatgesprekken. Met name de energiesector roert zich krachtig.
© Francis Marissen
Vandaag worden eeuwenoude vragen omtrent vrijheidsberoving weer even actueel: is de gevangenisstraf zinvol? Is het een goede straf? Willen we er meer van…?