Europese steden zijn gevaarlijke vrachtwagens beu

Silvia Barta (CC BY 2.0)

De dode hoek is kop van jut

Achttien Europese steden, waaronder Brussel en Amsterdam, dringen in een brief aan Commissievoorzitter Juncker aan op strengere regels voor de bouw van vrachtwagens.

De steden zeggen volop maatregelen te nemen om het aantal verkeersdoden door ongelukken met vrachtwagens tegen te gaan, zoals snelheidslimieten en maatregelen aan kruispunten. Maar dat is niet voldoende als ook de vrachtwagens zelf niet veiliger worden, zeggen ze.

De meeste vrachtwagens hebben nog altijd een gevaarlijke dode hoek, en er zijn momenteel geen regels die bepalen hoeveel van de weg een vrachtwagenchauffeur moet kunnen zien. Toch toont onderzoek duidelijk aan dat een beter ontwerp de zichtbaarheid aanzienlijk verbetert en ongevallen vermijdt.

EU nodig

‘Als steden implementeren we volop maatregelen om de veiligheid op de weg en de volksgezondheid te verbeteren, maar we hebben Europa nodig om ook het ontwerp van voertuigen te verbeteren’, zegt Julius Menge van de Berlijnse dienst voor Stadsontwikkeling. ‘Een beter ontwerp kan die voertuigen veiliger maken, met name trucks met een dode hoek. Daarom dringen we er bij de commissie op aan om standaarden verplicht te maken rond de visibiliteit.’

In 2016 stierven 25.000 Europeanen in het verkeer, zo’n 500 per week

De EU heeft de bevoegdheid om nieuwe veiligheidsvoorschriften op te stellen voor vrachtwagens. De laatste richtlijnen zijn al van 2009 en een update wordt telkens uitgesteld. De steden vragen ook strengere richtlijnen wat betreft geavanceerde noodremsystemen (AEBS) en intelligente snelheidsbegrenzers (ISA).

Eerder dit jaar vroegen ook de transportministers van acht Europese landen nieuwe Europese richtlijnen om het aantal verkeersdoden terug te dringen.

In 2016 stierven 25.000 Europeanen in verkeersongelukken – ongeveer 500 per week.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.