Europese Unie misbruikt machtspositie
24 mei 2007
De Europese Unie misbruikt haar dominante positie om 76 Afrikaanse, Caribische en Pacifische (ACP) landen te dwingen tot het tekenen van vrijhandelsakkoorden die vooral de EU ten goede zullen komen, ten koste van de ontwikkelingslanden. Dat is de conclusie van een rapport dat vijf Britse ontwikkelingsorganisaties publiceren, op het moment dat de EU- en ACP-ministers elkaar in Brussel ontmoeten.
Hoofddoel van de EPA-akkoorden is om economische ontwikkeling te stimuleren in beide regio’s op een evenwichtige manier. ‘Helaas blijft er in de praktijk weinig over van deze mooie principes’, zegt Marc Maes van 11.11.11, die vanuit België de onderhandelingen opvolgt. ‘Ook dit rapport toont aan dat de EU zich aan de onderhandelingstafel bedient van dreigementen en manipulaties om de akkoorden naar hun hand te zetten.’
Het rapport Partnership under pressure brengt een uitgebreide analyse van het (wan)gedrag van de EU-commissie. Onder andere met behulp van gelekte interne nota’s, toont het aan hoe de commissie een gebrek aan respect toonde voor de instellingen van de betrokken landen, hun vertegenwoordigers en de voorstellen die ze deden.
Ontwikkelingshulp
Bovendien tracht de EU kwesties in de onderhandelingen te betrekken die eerder in de WTO verworpen werden. Zo linkt de Commissie toekomstige hulp aan de ACP-landen aan de toegevingen die ze willen doen op het vlak van handel. In het rapport wordt een Commissaris geciteerd die de Afrikaanse ministers droogweg zegt dat’de toekomstige ontwikkelingsteun gelijk zal lopen met hun ambities in de EPA-onderhandelingen’.
De ACP-landen vragen om eerst de kwetsbare landbouw en handel in de eigen regio te kunnen uitbouwen vooraleer haar markten open te stellen voor de EU. ‘De EU chanteert haar tegenpartij door eind 2007 als stringente deadline op te leggen’, zegt Gert Engelen van Vredeseilanden.
Hogere importtarieven
Per 1 januari 2008 zouden de ACP-landen hun voordelige markttoegang tot de EU verliezen. Op de vraag van enkele West-Afrikaanse onderhandelaars voor een verlenging van de onderhandelingstermijn, werd hen geantwoord dat een overschrijding van de deadline een verhoging van meer dan 1 miljard euro zou betekenen aan importtarieven voor West-Afrikaanse producten.
‘De Commissie moet de ACP-landen niet afdreigen. Het Cotonou-akkoord verplicht haar om de voordelige markttoegang voor de ACP-landen te behouden, ook na 1 januari 2008’, reageert Marc Maes van 11.11.11. ‘Door de ACP-landen onder druk te zetten vergroot de kans dat de Economische Partnerschapsakkoorden in hun nadeel uitdraaien en worden de ontwikkelingskansen van miljoenen armen bedreigd.’
Winnaars en verliezers
‘Het is wel duidelijk wie hier als grote winnaar uitkomt en wie er als verliezer achterblijft’, besluiten Gert Engelen en Marc Maes. ‘Het is hoogtijd dat de EU tijdens de ontmoetingen deze week wat meer respect toont voor de alternatieve voorstellen van de ACP-landen, die ze tot nog toe gewoon naast zich neerlegde.’