Filmsterren moeten hoge opkomst bij verkiezingen verzekeren
Ranjit Devraj
17 maart 2004
Met de verkiezingen voor de deur, zijn politieke partijen in India druk in de weer om populaire filmsterren uit Bollywood, de Indiase filmindustrie, voor hun karretje te spannen. Het is de regerende nationalistische hindoepartij Bharatiya Janata (BJP) gelukt om een paar van de belangrijkste Bollywoodsterren binnen te halen. Maar de aartsrivaal van de BJP, de Congrespartij, doet ook aardig mee.
De sterren komen opdraven tijdens mediafeestjes van beide partijen, waar ze hun gebrek aan politieke kennis verraden door het opdreunen van oneliners die overduidelijk uit de koker van het campagneteam komen. Ik ben lid geworden van de BJP omdat deze partij een stabiele regering heeft opgeleverd onder leiding van premier Atal Bihari Vajpayee. India ontwikkelt zich snel onder zijn leiding, verklaarde Hema Malini (55) onlangs tegenover journalisten. Diezelfde journalisten kregen even later precies dezelfde zin te horen van een jongere actrice.
Malini, in India onder meer bekend uit de film Sholay, wist vragen over gevoelige kwesties te ontwijken, zoals die over de pogrom die duizenden moslims het leven kostte in de staat Gujarat in januari 2002. Laten we liever praten over hoe we vrede en harmonie kunnen bereiken, aldus Malini.
Secularisatie is een belangrijk onderwerp in de verkiezingsstrijd. Het lijkt er op dat de BJP, achtervolgd door de gebeurtenissen in Gujarat, minder dan in het verleden inspeelt op de religieuze sentimenten die leven bij de hindoe-meerderheid in India. Plannen voor de bouw van een hindoetempel in Ayodhya, op de plaats waar BJP-aanhangers de middeleeuwse Masjidmoskee vernielden, zijn voorlopig in de ijskast gezet.
De nieuwe aanpak van de BJP heeft wellicht geholpen bij de werving van filmsterren met verschillende religieuze achtergrond die weinig moeten hebben van religieuze conflicten. Tot nu toe hebben we alleen filmsterren ingezet als publiekstrekkers in de verkiezingsrace, maar nu willen we ze ook als sprekers naar voren schuiven, zegt een BJP-woordvoerder. Indiase filmsterren zijn mateloos populair en weten met gemak duizenden mensen te trekken naar de anders weinig inspirerende verkiezingsbijeenkomsten.
Shabana Azmi, bekend vanwege haar controversiële rollen in maatschappelijk getinte films, gelooft niet dat de invloed van films zo ver gaat dat ze invloed hebben op het stemgedrag. Maar als er eenmaal zoveel mensen op de been zijn, dan is een verkiezingsbijeenkomst een uitgelezen mogelijkheid om de aandacht te vestigen op serieuze kwesties.
Azmi, die een termijn in het parlement zat, heeft zich niet aan een partij verbonden, maar zegt in het algemeen een voorstander van secularisatie te zijn. Een andere populaire actrice die hetzelfde standpunt huldigt en uitdraagt op bijeenkomsten van de Congrespartij, is Zeenat Aman, geboren uit een moslimvader en hindoemoeder. Behalve Aman, wist de Congrespartij actrices als Namrata Shirodkar en Celina Jaitley te strikken.
Maar wat gewoonlijk het geval is in de filmindustrie, is ook in de Indiase politiek het geval: geld is de belangrijkste drijfveer, niet overtuiging. Volgens de tabloidkrant Mid-Day uit Mumbai, waar de Indiase filmindustrie gevestigd is, krijgen filmsterren bedragen van rond de 1 miljoen roepies (bijna 18.000 euro) per dag aangeboden voor het werven van stemmen.
Filmster Suneil Shetty bevestigt dat hem een soortgelijk bedrag is geboden, maar zei dat aanbod geweigerd te hebben. Als ik campagne voer voor een politieke partij, dan doe ik dat op grond van vriendschap. Ik geloof dat goede vrienden en relaties belangrijker zijn dan geld.
Volgens Vasant Sathe, politiek veteraan van de Congrespartij, is het inhuren van filmsterren een teken van de dood van de ideologie in de Indiase politiek. Er wordt niet meer serieus gedebatteerd in het parlement, de politiek is goedkoop vermaak geworden, aldus Sathe.