Interventie voor rampenrisicovermindering loont

Goedkope maatregelen tegen rampen leveren kleine boeren geld op

CIFOR CC BY-NC-ND 2.0

Landbouwer in Burkina Faso

Eenvoudig te realiseren maatregelen om de impact van (natuur)rampen te beperken, leveren kleine boeren in ontwikkelingslanden ook economisch voordeel op als zich geen rampen voordoen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

De FAO testte in de afgelopen jaren op meer dan 900 boerenbedrijven in 10 landen innovaties om de gevolgen van rampen te beperken. Het gaat om oplossingen die slechts kleine investeringen vereisen.

De geteste methodes bleken niet alleen als buffer te kunnen dienen tegen schade door rampen, maar in de meeste gevallen ook de oogsten te verbeteren en de inkomsten van boeren te verhogen.

Mangrovebossen

De weinig kostende methoden zijn bijvoorbeeld het planten van mangrovebossen om de kust te beschermen tegen overstromingen, het gebruik van overstromingsbestendige rijstsoorten en het opvangen van regenwater voor irrigatie.

“De studie maakt duidelijk dat rampenrisicovermindering (DDR) economisch gezien interessant is”, zegt Dominique Burgeon, directeur van de divisie Emergeny and Resilience bij de FAO. “Investeren in DDR kan veel geld uitsparen dat anders uitgegeven zou moeten worden aan wederopbouw na rampen. Op bedrijfsniveau pakt het vaak ook goed uit. Boeren profiteren ervan, ook als rampen uitblijven.”

“Investeren in rampenrisicovermindering kan veel geld uitsparen dat anders uitgegeven zou moeten worden aan wederopbouw na rampen. Boeren profiteren ervan, ook als rampen uitblijven”

Elke dollar die geïnvesteerd wordt in rampenrisicovermindering, levert in rampscenario’s 3,7 dollar op aan voorkomen schade of inkomsten. In een niet-rampscenario is dat zelfs nog meer, tot 4,5 dollar.

De onderzochte interventies voorkomen verliezen op huishoudniveau, wat direct gevolgen heeft voor de levens van miljarden mensen. Ook leveren ze voordelen op regionaal en landelijk niveau, staat in het rapport.

De FAO pleit voor grootschalige toepassing van de uitgeteste methoden. In de eerste plaats zou dat moeten gebeuren door mond-tot-mondreclame onder boeren, als ze zien dat de goedkope innovaties effect hebben bij hun buren.

Daarnaast moeten regeringen en de private sector betrokken worden bij het promoten van deze maatregelen. “In beide gevallen zijn een goede infrastructuur, adequate investeringen en stimuleringsmaatregelen belangrijk”, staat in het rapport.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift