Groen in de stad helpt bij vergrijzing

Als zestigplussers wandelen tussen drukke stadsdelen en groene plekken, verandert dat de mate van opwinding, aandacht en frustratie in de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van York.

  • Sangudo CC BY-NC-ND 2.0 Sangudo CC BY-NC-ND 2.0

De Britse wetenschappers wilden nagaan hoe oudere mensen de verschillende stedelijke omgevingen beleven. Ze rustten daarom vrijwilligers van 65 en ouder uit met eeg-apparatuur die hun hersenactiviteit meet. Vervolgens wandelden de testpersonen door de stad, tussen groene en drukke plekken.

Uit de meetgegevens en interviews met de vrijwilligers achteraf blijkt dat ze de groene delen verkiezen omdat het er stiller en kalmer is. De studie verscheen in het Journal of Environmental Research and Public Health.

Vergrijzing is duur

Volgens Chris Neale van het Stockholm Environment Institute aan de Universiteit van York zijn de resultaten belangrijk, omdat de wereldbevolking niet alleen vergrijst, maar ook steeds meer verstedelijkt.

‘De toegang tot groene ruimte is een relatief goedkope manier om het mentale welzijn te verbeteren.’

‘We stelden vast dat oudere participanten positieve effecten ervaren van groene ruimtes als ze wandelen tussen sterk bebouwde wijken en groenere stadsdelen’, zegt hij.

In tijden van besparingen dreigt de aandacht voor groene ruimte te verslappen, zegt Neale, maar uit het onderzoek blijkt dat die belangrijk is voor het welbevinden van de stadsbewoner.

‘Nu de gezondheidskosten voor de steeds oudere bevolking blijven stijgen, is de toegang tot groene ruimte een relatief goedkope manier om het mentale welzijn te verbeteren.’

Een boom voor een leven

De Britse studie is een zoveelste indicatie dat groen in de stad een meetbare invloed heeft op de gezondheid.

De Amerikaanse dienst voor Bosbeheer stelt het nog scherper, elke boom in de stad redt gemiddeld een mensenleven per jaar.

Eerdere studies richtten zich vooral op het gebruik van groen om de concentratie van fijnstof in de stad te verminderen.

Onderzoek van de Universiteit van Lancaster stelde vast dat de doordachte plaatsing van gras, klimplanten of bomen in ‘stedelijke kloven’, smalle straten met hoogbouw aan beide kanten, de concentratie van stikstofdioxide met 40 procent en die van fijnstof zelfs met 60 procent kan verminderen.

Vooral klimplanten hebben potentieel, omdat die grote oppervlakken kunnen bedekken zonder extra plaats in te nemen.

De Amerikaanse dienst voor Bosbeheer stelt het nog scherper, en stelt dat elke boom in de stad gemiddeld een mensenleven per jaar redt. De bomen dringen fijnstof terug en verlagen zo de kans op longontsteking, aderverkalking en hartaandoeningen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.