Groen Klimaatfonds krijgt geen Europees geld

Het Groene Klimaatfonds van de Verenigde Naties (VN), dat ontwikkelingslanden moet helpen in de strijd tegen klimaatverandering, schiet stilaan uit de startblokken. Maar de Europese Unie maakte al duidelijk dat het geen geld zal stoppen in het fonds. Individuele landen willen wel meewerken.

Het Groene Klimaatfonds werd in 2010 in het leven geroepen na de Klimaattop in het Mexicaanse Cancun (COP16). Doel van het fonds is om met geld van de internationale gemeenschap projecten en programma’s te steunen in ontwikkelingslanden, zodat die zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

In de eerste drie jaar hoopt het bestuur van het fonds vijftien miljard euro in te zamelen. Een eerste voorbereidende bijeenkomst van het Groene Klimaatfonds, met vertegenwoordigers van vierentwintig landen, werd eind juni dit jaar georganiseerd in Oslo. Vanaf november, na een tweede meeting, moet er effectief geld in het laatje komen.

Geen gezamenlijke bijdrage

“Er is belangrijke vooruitgang geboekt om de weg te banen naar concrete beloftes later dit jaar. Ik ben ervan overtuigd dat we op de juiste weg zitten om van het fonds een cruciaal instrument te maken als antwoord op de klimaatverandering”, zei de Noorse buitenlandminister Børge Brende in een officiële reactie. Hij liet aan het persagentschap Reuters ook weten dat Noorwegen een “substantiële bijdrage” zal leveren aan het Groene Klimaatfonds.

Maar van de Europese Unie komt er geen gezamenlijke bijdrage. De nieuwssite Euractiv.com meldt dat de Europese Commissie niet rechtstreeks zal meewerken aan het fonds, omdat de Commissie niet in de raad van bestuur van het fonds zetelt. Eerder lieten ook India en China al weten dat ze voorlopig geen geld vrijmaken. Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada en Japan zijn enkele van de grootste individuele donoren. Ook Mexico, Zuid-Afrika en Zuid-Korea zouden willen meewerken.

Het Groene Klimaatfonds wordt door de VN beschouwd als een van de belangrijkste mechanismen in de strijd tegen klimaatverandering voor de komende periode. Volgend jaar op de Klimaattop in Parijs staat een nieuw bindend klimaatverdrag op de agenda, als opvolger van het Kyoto-protocol dat eind 2020 afloopt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.