"Groene handel" niet altijd goed voor milieu

Binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gingen deze week onderhandelingen van start over de toenemende internationale handel in milieugoederen: technologieën die zouden helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Maar milieuorganisaties zijn kritisch.

  • UNDP Benin (CC BY-NC-ND 2.0) "Lage of helemaal geen toltarieven kunnen ontwikkelingslanden beletten om hun eigen industrie voor hernieuwbare industrie uit te bouwen." UNDP Benin (CC BY-NC-ND 2.0)

Al enkele jaren worden pogingen gedaan om de markt voor milieutechnologieën te liberaliseren. Dinsdag kwamen dertien landen samen in Genève om te onderhandelen over een akkoord, het zogenaamde Environmental Goods Agreement. Samen vertegenwoordigen deze landen bijna 90 procent van de huidige handel in “groene goederen” zoals zonnepanelen, windturbines en filters voor afvalwater.

Aan tafel zaten onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie, China, Australië en Japan. De onderhandelaars vertrekken van een lijst van 54 productcategorieën, zoals overeengekomen tussen de landen van de APEC (de Aziatisch-Pacifische Economische Coöperatie). De APEC-landen willen de tolheffing op deze producten verlagen tot onder de 5 procent tegen 2015.

Geen definitie

Maar er blijft ernstige verwarring over het eigenlijke potentieel – en het bredere doel – van de gesprekken. Milieuactivisten zijn openlijk sceptisch over het proces dat binnen de WTO verloopt.

“We zijn voorstanders van meer handel in milieuvriendelijke producten. Maar we hebben ernstige vragen bij de benadering van de WTO”, zegt Illana Solomon, directeur van het programma Verantwoorde Handel bij de Amerikaanse milieuorganisatie Sierra Club.

“Deze aanpak gaat over het schrappen van tolheffingen op een reeks producten die zogezegd goed zouden zijn voor het milieu. Maar er is nog geen definitie van wat nu een ‘milieugoed’ is, en veel goederen die in overweging worden genomen zijn eigenlijk net schadelijk voor het milieu”, aldus Solomon.

De lijst omvat veel producten die gebruikt kunnen worden op manieren die zowel een positieve als negatieve impact kunnen hebben op het milieu, zoals afvalverbrandingsovens, centrifuges, gasturbines, trilplaten en een heleboel machines.

Zuiden uitgesloten

De lijst zou ook armere landen uit het Zuiden grotendeels uitsluiten. Enkel Costa Rica heeft zitting tussen de geïndustrialiseerde en middeninkomenslanden.

Voorstanders schetsen de onderhandelingen als een proces van verlaging van de algemene prijzen voor groene goederen, maar er wordt weinig gezegd over de potentiële impact op de ontluikende industrie in groeilanden.

“Er kunnen goede redenen zijn waarom een ontwikkelingsland zijn eigen industrie wil ontwikkelen in, bijvoorbeeld, zonnepanelen of windturbines”, aldus Solomon van de Sierra Club. “Maar lage of helemaal geen toltarieven kunnen deze landen beletten om hun eigen industrie voor hernieuwbare industrie uit te bouwen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.