Grootste haven van India gaat volledig op zon en wind draaien

De grootste haven van India gaat volledig op groene energie draaien. De regering plant er een zonne- en windpark van 200 megawatt.

© Land Rover Our Planet (CC BY-ND 2.0)

17,5 megawatt windenergieproject met 18 windparken in Tamil Nadu, Maharashtra, Rajasthan and Karnataka in India.

De zeehaven van Kandla, in de westelijke deelstaat Gujarat, is de grootste haven van India in vrachtvolume. Een deel van de oppervlakte die de haven in beslag neemt, wordt niet gebruikt. Minister van Transport Nitin Gadkari wil daar nu 60.000 hectare van gebruiken om zonnepanelen en windmolens op te plaatsen.

Het zonne- en windpark met een totale geïnstalleerde capaciteit van ongeveer 200 megawatt moet niet alleen de volledige haven van energie voorzien, maar ook extra energie produceren om die te verkopen.

Fors goedkoper

Die grote ambitie is mogelijk omdat de tarieven voor zonne-energie de laatste maanden spectaculair gedaald zijn in India. Dat komt onder meer doordat zonnepanelen zelf fors goedkoper geworden zijn en de Indiase overheid sterk op zonne-energie inzet.

Kandla wordt geen uitzondering. In nog een tiental andere grotere havens wordt samen 136 megawatt hernieuwbare energie geïnstalleerd. Op luchthavens zullen voor 148 megawatt zonnepanelen worden geïnstalleerd.

De overheid dringt er bij openbare bedrijven en instellingen sterk op aan om overtollige grond in te zetten voor groene energieprojecten.

Engie investeert 1 miljard

Ondertussen kondigde het Franse energiebedrijf Engie aan dat het de komende vijf jaar minstens een miljard dollar investeert in zonne-energieprojecten in India.

Zijn lokale dochter Solairedirect beheert nu al heel wat zonneparken in India en wil nu ook op windenergieprojecten gaan inzetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.