Honderden Chinese kinderen met lood vergiftigd

Nieuws

Honderden Chinese kinderen met lood vergiftigd

16 augustus 2009

Volgens de Chinese staatsmedia zijn minstens zeshonderd kinderen opgenomen in ziekenhuizen met loodvergiftiging. Van de vergiftigde kinderen moeten er 166 in het ziekenhuis blijven, de rest zal thuis behandeld worden.

De kinderen begonnen in juli toe te stromen in de ziekenhuizen in Shaanxi. Van de 731 kinderen in twee dorpen dicht bij de Dongling Lood- en Zink Smelterij in de provincie Shaanxi is 80 procent vergiftigd. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua toonde de kinderen loodconcentratie van 506 milligram per liter bloed, meer dan tien maal de waarde die veilig geacht wordt door de Chinese overheid.

Volgens lokale ambtenaren was het de bedoeling alle gezinnen in een straal van een halve kilometer rond de fabriek te verhuizen voor de fabriek opende in 2006, maar “aanpassingen in de planning” hadden het proces vertraagd.

Het is niet het eerste milieuschandaal in de Chinese industriegebieden. Milieuregels worden op grote schaal met de voeten worden getreden, met lekken en ongevallen tot gevolg.

Loodvergiftiging kan schade toebrengen aan het zenuwstelsel en de vruchtbaarheid. Andere mogelijke gevolgen zijn een hoge bloeddruk, geheugenverlies en in extreme gevallen zelfs de dood.