‘Actie tegen moordrobots verloopt veel te traag’

Gesprekken over wetgeving tegen de ontwikkeling van ‘moordrobots’ verlopen veel te traag, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Daardoor bestaat de kans dat deze verwoestende wapensystemen er al zijn voordat er wetgeving is.

  • (c) US Department of Defense, CC0 (c) US Department of Defense, CC0

Human Rights Watch zegt dat in een reactie op de jaarlijkse vergadering van de 125 landen die partij zijn in de Conventie inzake Conventionele Wapens (CCW). Deze landen kwamen in 2014 overeen in gesprek te zullen gaan over deze robots, die op basis van kunstmatige intelligentie zelfstandig hun doelwit kunnen bepalen.

Tijdens de vorige week afgesloten vergadering in Genève werd alleen beslist dat de diplomatieke gesprekken worden voorgezet. ‘Een flink aantal landen wil onderhandelingen over nieuwe internationale wetgeving die de ontwikkeling van deze robots aan banden legt’, zegt Steve Goose van HRW. ‘Maar het lijkt er niet op dat dit forum binnen afzienbare tijd resultaten zal boeken.’

Menselijke controle

Volgens Goose moet er snel actie worden ondernomen omdat de technologie de wetgeving anders vooruit is. En dan zou het wel eens te laat kunnen zijn om te voorkomen dat deze robots worden ingezet.

Het aantal landen dat zich expliciet heeft uitgesproken voor een verbod wil op deze wapens is inmiddels gegroeid tot 22. De laatste nieuwkomers zijn Brazilië, Irak en Oeganda.

Bijna alle landen die afgelopen week in Genève aanwezig waren, vinden dat er een vorm van menselijke controle mogelijk moet blijven bij wapensystemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.