HRW: Verkiezingen Cambodja niet vrij en eerlijk verlopen

De verkiezingen in Cambodja op vier juni hebben plaatsgevonden in een bedreigende omgeving en waren niet vrij en eerlijk. Dat constateert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Electoral Reform International Services (CC BY-NC-ND 2.0)

Since 1992 observeert de mensrechtenorganisatie ERIS verkiezingn, zoals hier in Cambodja.

Los van het dreigement van premier Hun Sen dat hij bereid zou zijn ‘honderd tot tweehonderd mensen te elimineren’ als de regerende Cambodjaanse Volkspartij (CPP) niet zou winnen, was in het algemeen sprake van een dreigende sfeer en intimidatie van de media, politieke activisten en burgers, constateert HRW.

De verkiezingen vonden plaats terwijl tientallen activisten en leden van oppositiepartijen achter de tralies zaten. ‘Het is geen democratische verkiezing als alle instituten die met de verkiezingen te maken hebben, onder controle van de regerende partij staan, de media de facto organen van de regerende partij zijn en oppositieleden doodsbedreigingen krijgen van de premier’, zegt Brad Adams, Azië-directeur bij HRW.

Vreedzaam

Hoewel de verkiezingen zelf vreedzaam verliepen, was er van alles aan de hand met het verkiezingsproces, zegt HRW. Het gaat dan onder meer om toegang van media tot oppositieleden, de dominantie rol van regeringsaanhangers bij het organiseren van de verkiezingen, en een gebrek aan onpartijdige geschillencommissies.

Corruptiewaakhond Transparancy International had tijdens de verkiezingen honderden waarnemers op pad gestuurd. Zij constateerden dat bij 25 procent van de stembureaus onbevoegd personeel aanwezig was, inclusief door de overheid benoemde dorpshoofden en politie. Getuigen vertelden aan HRW dat bij verschillende stembureaus bovendien militairen aanwezig waren.

Erwan Deverre (CC BY-NC 2.0)

Premier Hun Sen (in het midden) siert met zijn verkiezingscampagne de Cambodjaanse Nationale Weg 7, die het land doorkruist, 2013.

Close finish

Ondanks de onregelmatigheden was het een nipte strijd tussen de twee belangrijkste partijen. Voorlopige uitslagen schrijven 51,4 procent van de stemmen toe aan de regerende CPP en 44,2 procent aan de Nationale Cambodjaanse Reddingspartij (CNRP). Deze cijfers laten een grote winst zien voor de oppositie ten opzichte van 2012, en een groot verlies voor de CPP,  hoewel die nog wel een meerderheid heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.