Amazonewoud is grootste slachtoffer

Illegale mijnbouw wint veld binnen Peruviaans politiek bestel

Lig Ynnek (CC BY-NC-ND 2.0)

Een Peruviaanse politieagent aan een illegale goudmijn in de regio Madre de Dios

In Madre de Dios – een van de meest biodiverse wouden ter wereld — behaalde de kandidaat Juan Imura Cjuno 23,7% van de stemmen. Onderzoek van de autoriteiten naar deze kandidaat wees echter uit dat er sprake zou zijn van transport van chemicaliën en apparatuur voor illegale goudwinning.

Madre de Dios verliest gemiddeld zo’n 5.000 ha Amazonewoud door illegale goudwinning.

Madre de Dios heeft een van de meest biodiverse wouden ter wereld, maar anderzijds wordt het zwaar geschaad door illegale goudwinning. Deze streek verliest gemiddeld zo’n 5.000 ha Amazonewoud door deze onwettige activiteiten. Bij benadering bestaat het Peruviaans grondgebied voor 74% uit Amazonewoud. En nu zou deze streek, Madre de Dios, de volgende 4 jaar geregeerd kunnen gaan worden door een persoon die betrokken zou zijn bij deze ongeoorloofde praktijken.

Op 7 oktober jl. verkozen de Peruvianen 13.000 functionarissen, de belangrijkste op de leden van de Nationale Regering in de hoofdstad Lima na. De gouverneurs van de 25 regio’s staan o.a. in voor de besluitvorming aangaande gezondheidsbeleid, onderwijs en de formalisering van de mijnbouw, een proces dat ingezet werd door de Nationale Regering teneinde een halt toe te roepen aan de illegale operaties die zich vooral voordoen in het gebied van La Pampa in het Nationaal Reservaat Tambopata dat als bufferzone dienst doet.

© Facebook / Juan Imura Cjuno

Juan Imura Cjuno versloeg zijn politieke tegenstander, Dokter Luis Guillermo Hidalgo met 23,7% tegen 21,3%

De kandidaat Juan Imura Cjuno versloeg zijn politieke tegenstander, Dokter Luis Guillermo Hidalgo met 23,7% tegen 21,3%, aldus het Peruviaans Electoraal orgaan. De uiteindelijke winnaar zal pas bepaald worden na een tweede verkiezingsronde, gezien in Peru vastgelegd werd dat elke kandidaat minstens 30% van de stemmen nodig heeft om de verkiezing te winnen bij een enkele stemming.

De Peruviaanse overheid stelde een onderzoek in naar Imura omwille van diens vermeende betrokkenheid bij het trafikeren van chemicaliën en apparatuur gebruikt voor illegale goudwinning.

De Peruviaanse overheid stelde een onderzoek in naar Imura omwille van diens vermeende betrokkenheid bij het trafikeren van chemicaliën en apparatuur gebruikt voor illegale goudwinning. Op dit moment is hij de eigenaar van drie mijnbouw-concessies in Tambopata en Las Piedras, i.c. twee van de districten met de hoogste ontbossingsgraad. De electorale wetten in Peru laten bovendien toe dat iemand die het voorwerp uitmaakt van een onderzoek toch als kandidaat kan worden genomineerd tenzij er een definitief oordeel werd uitgesproken na dit onderzoek.

Indien de huidige stemming wordt bevestigd, zou Imura Luis Otsuka vervangen. Deze laatste is een voormalig informeel mijnwerker die de laatste 4 jaar regionaal gouverneur was. Hij stond al oog in oog met de Nationale Regering gezien zijn flexibele houding tegen zowel informele als illegale mijnwerkers. Tevens werd hij gerapporteerd door het Ministerie voor Milieu voor milieu-misdaden.

Misdaden tegen het Milieu

Tussen januari en juni van dit jaar werden 1.725 ha. woud van de bufferzone van het Tambopata Reservaat vernietigd door toedoen van illegale goudwinning; het equivalent van 2.300 voetbalvelden. Dit kon worden vastgesteld dankzij satellietbeelden en analyses van het ‘MAAP’, het Monitoring of the Andean Amazon Project. Deze informatie werd ook doorgestuurd naar de overheid, en er werd aldus klacht neergelegd tegen de verantwoordelijken van deze milieu-misdaad.

Volgens een onderzoek ingesteld door de Peruviaanse krant ‘El Comercio’ waren ten minste 13 kandidaten in Madre de Dios, gaande van lokale en regionale burgemeesters tot gouverneurs, betrokken bij illegale mijnbouw. Eén van hen, Thomas Díaz Alcántara – eigenaar van 10 mijnconcessies in de regio-, werd ondertussen burgemeester van het Huepetue district.

Illegale goudwinning is een nog lucratievere handel dan de wereldwijde verkoop van cocaïne. Waar een kilo van deze drug op de zwarte markt tot 2.000 US $ opbrengt, kan een kilo illegaal goud tot 35.000 US $ opleveren, aldus een studie van de Zwitserse organisatie ‘Globaal Initiatief tegen Transnationale Georganiseerde Misdaad.

Vertaling: Monique Spithoven.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift