Indiase christenen pikken geweld niet langer

In de Indiase hoofstad New Delhi zijn donderdag (5 februari) honderden christenen op straat gekomen om een onderzoek naar een reeks aanslagen op kerken te eisen. Op twee maanden tijd werden vijf kerken vernield. Volgens de betogers doet de regering niet voldoende moeite om de kerken te beschermen.

  • Frederick Noronha (CC BY-NC-SA 2.0) De laatste jaren is in India het geweld tegen religieuze minderheden toegenomen. Frederick Noronha (CC BY-NC-SA 2.0)

Maandag (2 februari) werd een kerk vernield door onbekenden, een voorlopig laatste misdrijf in reeks van brandstichting, diefstal en vandalisme. Sinds december werden al vijf kerken vernield, waarvan één vermoedelijk in brand gestoken. Aartsbisschop Anil Couto zegt dat er een duidelijk patroon is van georkestreerde aanvallen op kerken.

‘Na een reeks aanvallen is er nog niets gedaan om de kerken te beschermen’.

Donderdag (5 februari) kwamen honderden christenen op straat om te protesteren tegen het geweld. Pastoor Mathew Koyickar zegt tegen de Times of India dat gemeenschap teleurgesteld is in de overheid. ‘Na een reeks aanvallen is er nog niets gedaan om de kerken te beschermen’. 

De betogers wilden de minister van Binnenlandse Zaken Rajeshwar Singh (BJP) een memorandum overhandigen, maar werden hardhandig in bussen geduwd en naar het politiecentrum afgevoerd toen ze zich naar zijn woning begaven.

Bharatiya Janata Partij

Aanhangers van de BJP maakten zich schuldig aan moorden op priesters, verkrachtingen van nonnen en vernietiging van christelijke instellingen.

Hoewel de overgrote meerderheid van de Indische bevolking, ruim 80%, het hindoeïsme aanhangt is India officieel een seculier land. De christenen, die zo’n 2,3 procent van de bevolking uitmaken, zeggen dat ze steeds meer het slachtoffer zijn van geweld sinds de hindoenationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP) van Narendra Modi aan de macht kwam, in mei 2014.

Chad Bauman, professor aan de Butler University, bestudeert de verhoudingen tussen hindoes en christenen. Hij treedt de christenen bij. ‘Sinds de verkiezingen zijn anti-christengroepen nadrukkelijker op het voorplan getreden, en zijn hun acties provocatiever.

Human Right Watch publiceerde in 1999 een rapport, waarin de mensenrechtenorganisatie vaststelde dat het geweld tegen christenen toegenomen is sinds de opmars van de BJP. Aanhangers van de BJP maakten zich schuldig aan moorden op priesters, verkrachtingen van nonnen en vernietiging van christelijke instellingen zoals kerken, scholen en begraafplaatsen. De BJP wordt ook in verband gebracht met gedwongen bekeringen.

Obama

Obama liet zich na zijn bezoek aan India, zonder de BJP-beweging met name te noemen, kritisch uit over het geweld tegen religieuze minderheden in het land. ‘Gandhi zou geschokt zijn door de religieuze intolerantie van de laatste jaren in India’, zei hij in een televisieoptreden in Washington.

‘We vragen een onafhankelijk panelonderzoek naar de recente vernielingen.’

Christenen zijn niet de enige leden van een minderheidsgroep die zich bedreigd voelen door hindoenationalisten. Ook moslims zijn het doelwit van pesterijen en worden vaak verplicht om van geloof te veranderen.

Tijdens een verkiezingsrally in december schold een minister van de BJP-regering niet-hindoes uit voor ‘bastaardkinderen’. Vanuit de oppositie werd haar ontslag geëist, maar Modi ging daar niet op in. Verscheidene oppositieleden hebben de fanatieke hindoes van de BJP ervan beschuldigd het unitaire en seculiere karakter van India te ondermijnen.

Ook in december kwamen al eens een tweehonderdtal christenen op de straat toen een kerk afbrandde in verdachte omstandigheden: volgens de Kerk rook het puin naar stookolie. De politie beweerde in het begin dat een kortsluiting de brand veroorzaakte, maar na het protest werd een diepgaander onderzoek beloofd.

De betogers hebben niet veel vertrouwen in het onderzoek van de politie. ‘We geloven niet dat de politie een objectief onderzoek doet’, zegt mensenrechtenactivist John Dayal. ‘We vragen een onafhankelijk panelonderzoek naar de recente vernielingen’.

De minister van Binnenlandse Zaken Singh beloofde inmiddels via twitter dat hij een onderzoek naar de vernielingen zou starten, en de beveiliging aan de kerken in de stad zou verhogen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.