Israëlische kolonisten kappen massaal Palestijnse olijfbomen

Israëlische kolonisten hebben recent op de Westelijke Jordaanoever zo’n 1200 olijfbomen gekapt, in een drieste poging om hun Palestijnse buren te intimideren en uiteindelijk te verdrijven.

  • Synne Tonil (CC BY-NC-SA 2.0) Traangas rond een olijfboom in Ni'lin in 2009 tijdens een demonstratie tegen de scheidingsmuur. Synne Tonil (CC BY-NC-SA 2.0)

De olijfteelt is belangrijk voor de Palestijnse economie: zo’n 80.000 gezinnen zijn erop aangewezen. Bovendien staat het ‘groene goud’ centraal in de Palestijnse eetcultuur en levensstijl.

De recente actie was de derde aanslag op de olijfbomen van Muhammad al Ayayadah, in amper enkele maanden tijd. De kolonisten kwamen uit de illegale nederzetting Mezad, nabij de stad Hebron. Ze zochten kennelijk naar manieren om hun nederzetting uit te breiden.

Volgens de Palestijnse Autoriteit en het Applied Research Institute Jerusalem (ARJI), een Palestijnse ngo, zijn er ongeveer 800.000 olijfbomen gerooid sinds Israël in 1967 de Westelijke Jordaanoever en Gaza heeft bezet.

Israëlische politie

‘De meeste aanvallen van kolonisten gebeuren onder bewaking van het Israëlische leger.’

Het is een tactiek die werkt om Palestijnse boeren van hun gronden te verdrijven. Israëlische kolonisten kunnen dan argumenteren dat het land verlaten is, waardoor ze het mogen inpikken zonder dat de Palestijnen daar veel aan kunnen doen.

‘De Israëlische politie zal niet optreden tegen de kolonisten. Ze zal verklaren de zaak te zullen onderzoeken, maar meestal komt ze nooit opdagen’, zegt ARJI-woordvoerder Suhail Khalilieh.

‘Als de politie toch ter plaatse gaat, zullen de agenten beweren dat er geen harde bewijzen zijn dat kolonisten achter de aanval zitten. Of ze zullen beweren dat de aanval een vergelding was voor Palestijnen die stenen gooien. Erger nog: de meeste aanvallen van kolonisten gebeuren onder bewaking van het Israëlische leger, dat niets doet om het vandalisme te stoppen’, aldus de woordvoerder.

Israëlische kolonisten vallen Palestijnen ook aan door hun huizen en auto’s in brand te steken, hun vee te doden, door met stenen te gooien, en waterbronnen te vergiftigen.

Verbrande korans

Maar de ergste vandalenstreken in de ogen van conservatieve en religieuze Palestijnen zijn de aanslagen op moskeeën op de Westoever. IPS bezocht een moskee waar kolonisten brand hadden gesticht en verbrande korans naast de badkamer hadden opgestapeld.

Volgens het VN-Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) zijn er 324 incidenten van kolonistengeweld tegen Palestijnen en hun bezittingen gemeld in 2014 alleen.

Ook in Oost-Jeruzalem is er een ontwikkeling aan de gang die Palestijnen zorgen baart. De Israëlische autoriteiten plannen daar de bouw van een vuilstortplaats. Hiervoor zou meer land van Palestijnen onteigend moeten worden, meer bepaald in de wijken Shuafat en Issawiya.

De landroof zal ook leiden tot de uitzetting van bedoeïenenfamilies, die in een kamp tussen Jeruzalem en de Israëlische nederzetting Ma’aleh Adumim leven.

E1

‘De Israëlische autoriteiten zullen hun daden altijd rechtvaardigen met argumenten als de nationale veiligheid of de noden van de staat.’

Het gebied is een omstreden corridor die bekend staat als E1. Israëlische uitbreiding hier heeft tot spanning geleid tussen de Amerikaanse en Israëlische regering, omdat de Westelijke Jordaanoever zo wordt afgesneden van Jeruzalem.

Een aantal Israëlische rechtenorganisaties hebben juridische stappen ondernomen in naam van de Palestijnen, maar dat heeft nog niet veel uitgehaald.

‘De Israëlische rechtbanken hebben zich niet uitgesproken tegen de bouw in E1 omdat ze geen burgerlijke autoriteit hebben in de Westoever. Die valt onder de jurisdictie van het Israëlische leger, en dit militaire bestuur zit juist achter de voortdurende uitbreiding van de E1-corridor’, verklaart Khalilieh.

‘De Israëlische autoriteiten zullen hun daden altijd rechtvaardigen met argumenten als de nationale veiligheid of de noden van de staat’, vreest hij.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift