Jaarlijks 660.000 asielzoekers extra in EU door klimaatverandering

Tenzij de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk wordt teruggedrongen, zal de klimaatverandering tegen 2100 tot driemaal meer mensen naar Europa doen migreren dan in het begin van deze eeuw.

UNMISS CC BY-NC-ND 2.0

 

Zelfs in het meest optimistische scenario stijgt het aantal asielaanvragen met een kwart, stelt een studie in Science.

Heet klimaatscenario

De vluchtelingencrisis, die in 2015 begon, toont hoe Europa nu al worstelt met een stijgend aantal vluchtelingen, zegt Wolfram Schlenker van de Columbia University.

Daaruit blijkt dat hoe verder de temperatuur in een land afwijkt van 20 graden Celsius, hoe groter de kans is dat mensen hun geluk in het buitenland zoeken.

Hij onderzocht met collega’s de asielaanvragen in de EU tussen 2000 en 2014 en vergeleek die aanvragen met de temperatuurvariaties in de landen van herkomst. Daaruit blijkt dat hoe verder de temperatuur in een land afwijkt van 20 graden Celsius, hoe groter de kans is dat mensen hun geluk in het buitenland zoeken.

Als ze die bevinding projecteren op de klimaatvoorspellingen, blijkt dat bij een scenario van 1,8 graden opwarming het aantal aanvragen met 28 procent zal stijgen tegen 2100 -goed voor 98.000 extra aanvragen per jaar in de EU. Dat klimaatscenario is optimistisch: het gaat uit van een snelle uitstootpiek en dalende emissies in de volgende decennia.

Als de CO2-uitstoot blijft stijgen volgens het huidige traject, en de opwarming eind deze eeuw op 2,6 tot 4,8 graden afklokt, dan stijgt het aantal asielaanvragen met 188 procent tegen 2100, goed voor 660.000 extra aanvragen per jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.