Jaaroverzicht 2007: april
20 december 2007
De wereld krijgt de gevolgen van de opwarming van de aarde voorgeschoteld, ons land maakt kennis met een aasgierfonds dat beslag heeft laten leggen op Belgisch ontwikkelingsgeld.
Klimaatwetenschappers stellen een gedetailleerd rapport voor over de gevolgen van de opwarming van de aarde. De bevolking van arme landen krijgt het meest te verduren, maar ook rijke regio’s moeten zich zorgen maken.
België moet in actie schieten tegen het groeiend fenomeen van aasgierfondsen: speculatieve investeerders die oude schulden opkopen en er véél geld uit kloppen.
In Venezuela vindt een eerste Zuid-Amerikaanse Energietop plaats. De conclusie: biobrandstoffen en fossiele brandstoffen moeten naast elkaar kunnen blijven bestaan, afhankelijk van de behoefte van een land.
Quote
‘Water is prioritair in elk ontwikkelingsprogramma. Als je op het vlak van gezondheid of onderwijs iets wilt bereiken, dan is water essentieel.’ (Hassan Sanda van Unicef Niger in MO*magazine)
Dossier
Een aasgierfonds heeft beslag laten leggen op Belgisch ontwikkelingsgeld bestemd voor Congo-Brazzaville. Het gaat om enkele tientallen miljoenen euro bestemd voor een waterkrachtcentrale.
Groene energiebronnen en milieutechnologieën zitten wereldwijd in de lift nu de klimaatverandering en de menselijke bijdrage daartoe vaststaan. Vlaanderen en bij uitbreiding België lieten de voorbije jaren heel wat kansen liggen op het vlak van ecologische innovatie. Dat treft niet alleen het klimaat, maar ook onze economische positie voor de toekomst.
Wereldblog
Leo Broers is vrijwilliger bij MO* en op rondreis in Latijns-Amerika, waar hij ondermeer op La Toma botst, een solidair grootwarenhuis.
Nieuws
2 april: De oliepiek, het moment waarop de olieproductie zijn hoogtepunt bereikt, nadert met rasse schreden. Een Zweedse wetenschapper voorspelt dat de oliepiek in het slechtste geval volgend jaar al bereikt wordt en niet in 2040, zoals eerdere studies hebben uitgewezen.
6 april: Wereldbankbaas Paul Wolfowitz zou zijn vriendin Shaha Riza promotie en een salarisverhoging hebben bezorgd zonder daarbij de regels inzake personeelsbeleid te respecteren. Hij passeerde de ethische commissie van de raad van bestuur van de bank, die normaal over de promotie moet beslissen, zo meldt de corruptiewaakhond Government Accountability Project (GAP).
12 april: Een deel van het opdrogende Aralmeer in Centraal-Azië vertoont weer tekenen van leven. Het noordelijke deel zou opnieuw 40 procent van de oorspronkelijke grootte hebben.
19 april: Met grote meerderheid beslisten de Roemeense parlementsleden om president Traian Băsescu van zijn troon te stoten. De president werd uit zijn functie ontheven omdat hij volgens het parlement de grondwet heeft overtreden.
23 april: Eritrea verlaat de Oost-Afrikaanse Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling (IGAD) omwille van een meningsverschil met buurland Ethiopië over de te volgen weg in het Somalische vredesproces. Een kaakslag voor eerder geleverde diplomatieke vredesinspanningen.
27 april: Uit statistieken van Amnesty International blijkt dat het aantal executies wereldwijd gedaald is van 2.148 in 2005 naar 1.591 in 2006. Sinds 2006 is Irak terug te vinden op het lijstje van landen waar het meeste aantal executies plaatsvinden. In Iran verdubbelde het aantal executies in vergelijking met 2005. China blijft op de eerste plaats staan wat betreft de doodstraf.
Cultuur
Zeven tv-zenders uit vijf Aziatische landen gaan gezamenlijk televisie maken. De programma’s, die potentieel 1,5 miljard mensen kunnen bereiken, moeten bijdragen aan eenheid in de regio.