‘Jongeren wacht klimaatrekening van 500.000 miljard euro’

De volgende generatie wacht een klimaatrekening van zo’n 500.000 miljard euro, als de CO2-uitstoot niet snel drastisch wordt teruggedrongen. Dat heeft de bekende klimaatwetenschapper James Hansen berekend.

NASA/Kathryn Hansen (CC0)

 

Het grootste deel van dit bedrag gaat naar technologie om de opwarming van de aarde te beperken. ‘Als de CO2-uitstoot niet drastisch teruggedrongen wordt, schepen we jongeren op met een gigantische schoonmaakklus en zeer schadelijke klimaatimpact’, zegt Hansen, hoogleraar aan het Earth Institute van de Columbia University in de VS en hoofdauteur van de studie. Duizenden miljarden euro’s zijn dan volgens hem nodig om de CO2 uit de atmosfeer te verwijderen.

Landbouw en bosbouw

Hoewel er internationale afspraken gemaakt zijn over het uitfaseren van fossiele brandstoffen, lijkt het er vooralsnog niet op dat dit in het gewenste tempo gaat gebeuren. Als de CO2-uitstoot vanaf 2021 met 6 procent per jaar wordt teruggebracht, moet tegen 2100 nog 150 miljard ton CO2 uit de atmosfeer verwijderd worden.

Als de emissie echter blijft groeien met 2 procent per jaar, gaat het om 1000 miljard ton tegen 2100. Dergelijke hoeveelheden CO2 verwijderen kan alleen met zeer dure technische oplossingen.

Volgens Hansen is het momenteel nog mogelijk de CO2-uitstoot tegen relatief lage kosten terug te dringen. Dat kan vooral door andere landbouw- en bosbouwpraktijken, inclusief herbebossing en bodemverbetering.

De studie is verschenen in Earth System Dynamics, een publicatie van de Europese Geosciences Union.

LEES OOK

cea + (CC BY 2.0)
Natuurlijke oplossingen zoals het aanplanten van bomen en de bescherming van waardevolle gebieden, kunnen meer dan een derde van de klimaatinspanningen opleveren die nodig zijn tegen 2030.
cvc_2k (CC BY-NC 2.0)
Volgens een internationale studie naar het gebruik van antibiotica in diervoeder vermindert een beperking van de vleesconsumptie tot 40 gram per dag antibiotica-resistentie aanzienli
Véronique Debord-Lazaro CC BY-SA 2.0
Geen land ter wereld voert meer biodiesel uit dan Argentinië. Maar het land maakt zich nu grote zorgen. De VS en Europa schermen hun markt af.
© Brecht Goris
De herfst legt zich langzaam neer. Het mooie seizoen, met de verdwijnende kleuren, de zoekende wind en de soms felle zon. Hopelijk blijven ze, de seizoenen.