Kansarme student in Brazilië presteert even goed als de rest

De prestaties van studenten die via een quotum of voorkeursbeleid zijn toegelaten aan Braziliaanse universiteiten, doen niet onder voor die van andere studenten. Dat blijkt uit een studie die is verschenen in het Braziliaanse tijdschrift Educação e Pesquisa.

  • Thomas Halfmann CC BY-NC-ND 2.0 Thomas Halfmann CC BY-NC-ND 2.0

De onderzoekers evalueerden de resultaten van een miljoen studenten die meededen aan de Nationale Prestatietest (Enade). Dit aantal is vergelijkbaar met een derde van het totaal aantal studenten dat de test aflegde tussen 2012 en 2014.

Het voorkeursbeleid in Brazilië maakt het mogelijk dat studenten die normaal gesproken moeilijk toegang krijgen tot universiteiten, er toch terecht kunnen.

Het gaat dan met name om studenten met een Afrikaanse of inheemse achtergrond, studenten met een handicap of studenten uit gezinnen met een laag inkomen.

Het ministerie van Onderwijs heeft daarnaast het programma ‘Universiteit voor Iedereen’ (Prouni), en een fonds dat studenten financieel ondersteunt (Fies).

Controversieel

‘Op grond van de data uit de periode 2012-2014, hebben we de prestaties van een derde van de studenten in kaart gebracht’, zegt Jacques Wainer, verbonden aan de Staatsuniversiteit van Campinas.

‘Studenten die via een quotum of Fies binnengekomen zijn, doen het niet slechter dan hun klasgenoten. De studenten met een beurs doen het zelfs veel beter.’

‘We constateerden dat studenten die via een quotum of Fies zijn binnengekomen, het niet significant slechter deden dan hun klasgenoten.

De studenten met een beurs van Prouni deden het zelfs veel beter.’

Het voorkeursbeleid op Braziliaanse universiteiten is controversieel.

‘Hoewel er uitgebreide literatuur over bestaat, zijn er maar weinig mensen die hun mening -voor of tegen- baseren op bewijs’, zegt Wainer.

‘Een van de argumenten van de tegenstanders van quota is dat er talent verloren gaat voor de samenleving, omdat quota-studenten de plaats zouden innemen van beter gekwalificeerde kandidaten. En omdat ze na hun afstuderen minder geschikt zijn als professionals dan andere studenten’, legt Wainer uit.

‘Als we de Enade-test beschouwen als een goed middel om prestaties te meten van studenten die de universiteit verlaten, dan moeten we toegeven dat -op grond van de analyse van deze data- beide groepen studenten gelijk presteren op professioneel gebied.’

Bron: SciDev.net

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.