Keiko Fujimori verliest nipt maar verovert parlement

Keiko Fujimori heeft met het kleinste verschil de presidentsverkiezingen verloren in Peru. Maar in het parlement is haar partij nu veruit de grootste.

  • Globovision (CC BY-NC 2.0)  De partij van Keiko Fujimori wordt de grootste fractie in het Peruaans parlement. Globovision (CC BY-NC 2.0)

Maandag, de dag na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, weigerde Keiko Fujimori nog haar nederlaag toe te geven. Met bijna 80 procent van de stemmen geteld had de rechtse kandidate, dochter van de omstreden oud-president Alberto Fujimori, 49,2 procent van de stemmen, tegenover 50,8 procent voor de centrumrechtse kandidaat Pedro Pablo Kuczynski Kuczynski.

De uren en dagen nadien werd het verschil almaar kleiner.

Het kleinste verschil

Gisteren werd de definitieve uitslag bekendgemaakt. Kuczynski eindigde met 50,12 procent, Fujimori strandde op 49,88 procent. Het verschil bedroeg amper 41.438 stemmen.

Fujimori, die lange tijd had geleid in de opiniepeilingen, verloor zo opnieuw de presidentsverkiezingen met een klein verschil. In 2011 moest ze de duimen leggen voor de nationalist Ollanta Humala. Die haalde toen 51,45 procent, Fujimori 48,55 procent.

In de cel

Alberto Fujimori, de vader van Keiko, was president van 1990 tot 2000, een periode die gekenmerkt werd door mensenrechtenschendingen en corruptie. Hij zit sinds 2007 in de cel.

De linkse kandidate Verónica Mendoza, die derde eindigde in de eerste ronde, had haar kiezers opgeroepen om voor Kuczynski te stemmen en zo een terugkeer van de Fujimori’s onmogelijk te maken.

Keiko Fujimori weigerde zo lang haar nederlaag toe te geven omdat de stemmen van het platteland en uit het buitenland in haar voordeel zouden spelen.

Meerderheid in Congres

Voor Fujimori lukte het niet, voor haar partij lukte het wel in het Congres. Fuerza Popular haalde maar liefst 130 zetels, tegenvoer 20 voor het linkse Frente Amplio en 18 voor het centrumrechtse PPK, de partij van de nieuwe president.

Parlementsleden uit het Fujimori-kamp boycotten graag corruptieonderzoeken die hun politici in het vizier nemen of zetten tegenstanders onder druk.

Voor de twee andere partijen wordt het een hele uitdaging om te vermijden dat Fuerza Popular vanuit het parlement de regering stuurt en maatregelen goedkeurt die de eigen belangen dienen.

Autoritaire reflex

‘De autoritaire reflex zit in het DNA van het Fujimorismo (een andere naam voor Fuerza Popular, IPS)’, zegt het linkse parlementslid Indira Huilca. ‘We zullen nooit toestaan dat Fuerza Popular het Congres misbruikt om de straffeloosheid te bevorderen, om de strijd tegen de corruptie te dwarsbomen of om zijn medestanders te beschermen.’

‘We zijn niet in het Congres gekomen om toe te kijken hoe de democratie wordt kapotgemaakt door autoritair optreden’, zegt ze. Maar het betekent evenmin dat ‘we Kuczynski carte blanche zullen geven.’

‘De mensen hebben ons een zeer duidelijk mandaat gegeven. We hebben in de tweede ronde opgeroepen om voor Kuczynski te stemmen om een overwinning van Keiko Fujimori te voorkomen. Met haar dreigde de terugkeer van de corruptie, van de invloed van de drugshandel in de politiek, van ondemocratische praktijken om ten koste van alles de macht te veroveren.’

Ze weet waarover ze het heeft want haar vader Pedro Huilca, een vakbondsleider, werd acht maanden na de staatsgreep van Fujimori in 1992 vermoord.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.