Klimaatverandering remt Chinese strijd tegen vermijdbare infectieziekten af

De klimaatverandering zal ervoor zorgen dat de vorderingen die China maakt op het vlak van de toegang tot zuiver water en sanitair, vertraging oplopen. Hierdoor zullen tegen 2020 een aantal te vermijden infectieziekten nog steeds vaak voorkomen. Dat schrijft de wetenschappelijke publicatie Nature Climate Change.

  • Shizhao (CC BY-SA 1.0) Shizhao (CC BY-SA 1.0)

Miljoenen Chinezen ontbreekt het ook vandaag nog steeds aan een rechtstreekse toegang tot zuiver water en hygiënisch sanitair. Volgens de studie waren er in 2011 nog 471 miljoen Chinezen die geen eigen sanitair hadden en 401 miljoen gezinnen zonder stromend water in huis.

Sommige infectieziekten houden rechtstreeks verband met het gebrek aan zuiver water, de afwezigheid van goede sanitaire voorzieningen maar ook het klimaat. Daarom koppelden de onderzoekers gegevens over de impact van de klimaatverandering op temperatuurgevoelige ziekten zoals diarree aan de gegevens van klimaatmodellen voor 2020 en 2030, de toekomstige ontwikkelingsscenario’s voor beter sanitair en de te verwachten demografische veranderingen.

Negatieve impact van het klimaat

Het resultaat wijst erop dat de vooruitgang die geboekt wordt op het vlak van verbeterde sanitaire omstandigheden tegen 2030 tot 85 maanden vertraagd kan worden als gevolg van klimaatverandering.

De rem op de voorziene ontwikkeling heeft als gevolg dat de klimaatverandering een negatieve impact heeft op infectieziekten die rechtsreeks verband houden met de toestand van het water en het sanitair in China.

De resultaten van de studie, zo zeggen de onderzoekers, zijn ook nuttig om te gebruiken bij andere ziektebeelden die in de toekomst negatief beïnvloed kunnen worden door de klimaatverandering, zelfs als de totale ziektelast daalt als gevolg van niet-klimaatgebonden redenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.