Koralen eten microplastics

Koralen in het wereldberoemde Great Barrier Reef blijken niet kieskeurig wat hun dieet betreft. Uit Australisch onderzoek blijkt dat ze ook de microplastics eten die steeds vaker het zeewater vervuilen.

  • Dan Barbus (CC BY-NC 2.0) Koralen voeden zich met plankton, sedimenten en microscopische organismen die in het zeewater voorkomen. Dan Barbus (CC BY-NC 2.0)

Koralen hebben erg kleine maagholtes, dus als de vervuiling toeneemt rond het rif kunnen ze schade ondervinden.’

Van microplastics, minuscule stukjes plastic die ontstaan uit de afbraak van plasticvervuiling, is bekend dat ze een groeiend probleem zijn voor vissen en zeevogels. Maar ondanks de schaal van de vervuiling is er weinig bekend over de invloed op het ecosysteem. Nu blijkt uit onderzoek dat het plastic mogelijk schadelijk is voor een veel voorkomende koralensoort in het Great Barrier Reef.

‘Koralen zijn niet-selectieve eters en uit ons onderzoek blijkt dat ze ook microplastics consumeren als die in het water aanwezig zijn’, zegt Mia Hoogenboom van de Australische James Cook University. ‘Koralen hebben erg kleine maagholtes, dus als de vervuiling toeneemt rond het rif kunnen ze schade ondervinden.’

Koralen voeden zich met plankton, sedimenten en microscopische organismen die in het zeewater voorkomen. Uit de studie blijkt dat ze vrijwel geen onderscheid maken met microplastics. Bovendien werd het plastic diep in de koralen gevonden, wat de kans verhoogt dat ze het spijsverteringsysteem van de koralen kan hinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.