VN-gezant: 'Libië riskeert ineenstorting'

Als de politieke situatie in Libië niet snel verandert, loopt het land het risico in te storten. Dat zegt de speciale VN-vertegenwoordiger voor Libië, Martin Kobler. Hij rapporteerde woensdag 2 maart zijn laatste bevindingen aan de VN-Veiligheidsraad.

  • moyomogwai (CC BY-NC-ND 2.0) Een Libische militie in actie. Chaos regeert in het land. moyomogwai (CC BY-NC-ND 2.0)

Kobler, tevens hoofd van de de VN-missie in Libië (Unsmil), zei dat ‘de humanitaire situatie in Libië nog meer verslechterd is’ en dat er te weinig geld is voor humanitaire hulp.

Libië telt zes miljoen inwoners en heeft aanzienlijke voorraden grondstoffen, zoals olie. De VN schatten echter dat 2,4 miljoen mensen in het land een of andere vorm van humanitaire hulp nodig hebben. Daar komt bij dat 40 procent van de gezondheidsinstellingen in het land niet functioneert en dat meer dan een miljoen jonge kinderen risico lopen door gebrek aan vaccinaties.

Khadaffi

Op 17 februari was het precies vijf jaar geleden dat de Libische dictator Muammar Khadaffi werd verjaagd. Het politieke en militaire vacuüm dat daarna ontstond, geeft ‘terroristen en criminele netwerken de kans diep te wortelen’, zegt Kobler. Libië heeft op dit moment geen effectieve overheidsorganen.

Een overgrote meerderheid van de bevolking staat volgens hem achter het politieke akkoord dat in december werd ondertekend en wil een eenheidsregering die de problemen aanpakt. Volgens Kobler is die regering er officieel nog steeds niet, omdat een minderheid van de parlementsleden op 22 februari de stemming hierover saboteerde.

Islamitische Staat

Op veiligheidsgebied maakt terreurgroep IS gebruik van de politieke onzekerheid. IS breidt zich verder uit naar het westen, oosten en zuiden. ‘Terwijl het geld opraakt in Libië, floreren criminele netwerken, inclusief netwerken van mensensmokkelaars’, zei Kobler.

Kobler benadrukte dat IS een groeiende bedreiging vormt voor Libië, de regio en de rest van de wereld. ‘De strijd tegen gewelddadig extremisme kan alleen slagen als hij geleid wordt door een nationale eenheidsregering die oog heeft voor de belangrijkste uitdagingen in het land’, zei hij.

Buurlanden van Libië, zoals Tunesië, hebben direct te maken met de gevolgen van de instabiliteit in het land. De Libische tak van IS niet ver van de Tunesische grens verwijderd en het land levert zelf veel strijders aan de terreurgroep. Het toerisme is ingestort na een aanslag in Sousse vorig jaar en het land kampt met hoge werkloosheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.