Greenpeace roept EU op om te stoppen met de bouw van nieuwe LNG-terminals

Rush op vloeibaar gas kan Europese uitstoot met derde doen stijgen

Martian-2008 (CC BY-SA 4.0)

Vloeibaar gas (LNG) wordt meestal via grote schepen geleverd.

Als EU-regeringen alle plannen voor de bouw van nieuwe LNG-terminals daadwerkelijk uitvoeren, kan de uitstoot met 950 miljoen ton CO2 toenemen per jaar. Dat is een stijging met bijna een derde tegenover 2019, zegt milieuorganisatie Greenpeace in een nieuw rapport.

De snelheid waarmee Europa zich werpt op vloeibaar gas is verbijsterend, zegt Greenpeace. Er zijn al acht nieuwe LNG-terminals goedgekeurd in de EU, en er zijn plannen voor nog eens 38 projecten. Volgens de ngo kapitaliseren gasbedrijven op die manier op de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de meeste terminals veel te laat zullen komen om de energietekorten door de oorlog op te vangen, zetten ze de VS en de EU wel vast in gascontracten voor de volgende vijftien tot twintig jaar. 

Derde meer CO2

Als alle geplande projecten ook gerealiseerd worden, leidt dat tot een verhoging van de Europese uitstoot met 950 miljoen ton per jaar, berekent Greenpeace. Bovendien dreigt een structureel overaanbod van fossiel gas in Europa en maken de plannen de EU afhankelijker van Amerikaans gas. Ook het risico van miljarden euro’s aan stranded assets dreigt: infrastructuur en voorraden die waardeloos kunnen worden door de strijd tegen de klimaatverandering.

Greenpeace roept de EU op om te stoppen met de bouw van nieuwe LNG-terminals, om nieuwe langetermijncontracten voor gas te verbieden en om uiterlijk tegen 2035 fossiel gas uit te faseren.

De rush op LNG staat ook in schril contrast met de waarschuwingen van het VN-klimaatpanel (IPCC), zegt het rapport. Dat waarschuwt dat de nu al bestaande infrastructuur voor fossiele brandstoffen voldoende uitstoot om de planeet meer op te warmen dan de limiet van 1,5 graden Celsius. Nieuwe investeringen gooien dus olie op het vuur. 

Schaliegas

Bovendien komt het gas grotendeels uit controversiële Amerikaanse schaliegaswinning, een praktijk die Europese landen thuis hebben verboden. In staten als Texas, Louisiana en New Mexico leidt dat tot lucht- en watervervuiling, luchtwegenaandoeningen, en verhoogde kankercijfers, zegt Greenpeace.

‘Deze LNG-projecten zouden rampzalige gevolgen hebben voor de planeet en voor mensen’, zegt John Beard, woordvoerder van een gemeenschap in de buurt van verschillende Amerikaanse exportterminals. ‘Er bestaat niet zoiets als freedom gas. Er zijn kosten aan verbonden. Die kosten zijn het leven en de gezondheid van mensen in het zuiden van de Golf en dodelijke klimaatgevolgen wereldwijd.’

Greenpeace roept de EU op om te stoppen met de bouw van nieuwe LNG-terminals, om nieuwe langetermijncontracten voor gas te verbieden en om uiterlijk tegen 2035 fossiel gas uit te faseren. Maar het is vooral ook belangrijk om belangenconflicten aan te pakken en de fossiele-brandstofindustrie te weren uit de Europese besluitvorming, zegt de ngo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.