Luxemburg gaat mijnbouw in de ruimte faciliteren

Luxemburg wil het centrum worden van de Europese ruimtemijnbouw. De regering heeft daarvoor een reeks maatregelen aangekondigd, zoals het ontwikkelen van wetgeving en het creëren van een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven die de ruimte in willen. 

  • NASA/SAIC/Pat Rawlings (CC0) Artistieke interpretatie van een ruimtestation NASA/SAIC/Pat Rawlings (CC0)

Luxemburg is het eerste Europese land dat serieuze plannen presenteert om planetoïden te ontginnen, hoewel het land zelf niet van plan is de ruimte in te gaan. Het wil vooral samenwerken met andere landen en investeren in onderzoek.

Het initiatief richt zich op een “opwindende en geheel nieuwe ruimte-industrie”, zegt de regering in een persverklaring. ‘Het doel is om economische groei op aarde te stimuleren en nieuwe horizons verkennen in de ruimte.’

In december van dit jaar beslist het land over het budget dat beschikbaar gesteld wordt voor de ruimteplannen.

Space Act

Jean-Jacques Dordain, voormalig directeur van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, is adviseur van het project. Hij noemt het “futuristisch”, maar gelooft dat het ‘een stevige technologische basis heeft in Europa en daarbuiten.’

Europa moet volgens hem het voorbeeld volgen van de Verenigde Staten, waar al wetgeving wordt voorbereid over het delven van zeldzame metalen in de ruimte. De Amerikaanse president Barack Obama tekende eind vorig jaar de Space Act, een wet die private bedrijven toestemming geeft voor commerciële mijnbouw in de ruimte. Zij denken onder meer aan het winnen van platina, irridium en palladium, metalen die zeldzaam zijn op aarde.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift