Met Lindsey Graham verdwijnt enige “klimaatrepublikein”

Met de Republikeinse presidentskandidaat Lindsey Graham verdwijnt ook de enige Republikeinse presidentskandidaat die de wetenschappelijke consensus rond de klimaatverandering erkent. De overblijvende kandidaten variëren van sceptici tot harde ontkenners.

  • John Pemble / Flickr (CC by-nd 2.0) De Republikeinse kandidaat Lindsey Graham deelde mee dat hij niet meer meedingt naar een nominatie John Pemble / Flickr (CC by-nd 2.0)

Graham erkent waar 97 procent van de klimaatwetenschappers over de hele wereld het over eens zijn: het klimaat verandert op een gevaarlijke manier, en de mens ligt aan de oorzaak daarvan. ‘Ik heb met klimatologen over de hele wereld gesproken, en 90 procent onder hen vertelt me dat het broeikaseffect een realiteit is – dat we de aarde aan het opwarmen zijn’, zei Graham nog tijdens een debat in oktober. ‘Ik weet dat ik geen wetenschapper ben, maar kijk: als ik naar tien dokters ga, negen zeggen er dat ik ga sterven en eentje zegt dat alles ok is, geloof ik dan die ene dokter?’

Hoax

Maar gisteren kondigde Graham aan dat hij niet langer meedingt naar de Republikeinse nominatie, en de overblijvende kandidaten variëren van harde klimaatontkenners tot sceptici en twijfelaars. Donald Trump, de huidige koploper in de peilingen, bestempelt de klimaatverandering als een “hoax”, die mogelijk zelfs door China bedacht is om de Amerikaanse economie minder performant te maken.

Graham's belangrijkste concurrent Ted Cruz noemt de klimaatwetenschap “een vorm van religie”

Zijn belangrijkste concurrent Ted Cruz noemt de klimaatwetenschap “een vorm van religie” en betwijfelt openlijk dat de gemiddelde temperatuur stijgt. Volgens voormalig neurochirurg en derde in de peilingen Ben Carson, is er “geen overweldigend bewijs” en is het probleem irrelevant. ‘Het wordt altijd warmer en dan weer koeler’, zegt eerder dit jaar. ‘Er is geen reden om daar een politiek twistpunt van te maken’.

Marco Rubio, die nek aan nek ligt met Carson, steunde vroeger nog een klimaatresolutie maar vreest nu voor banenverlies. Hij zegt ‘niet te geloven dat menselijke activiteiten bijdragen tot deze drastische veranderingen in ons klimaat op de manier zoals wetenschappers het stellen’.

Vulkaan

Ook de minder succesvolle presidentskandidaten laten zich niet onbetuigd. Rick Santorum spreekt van “rommelwetenschap”, gouverneur John Kasich van “een theorie die niet bewezen is” en Mike Huckabee benadrukte verschillende keren dat ‘één vulkaan meer uitstoot dan honderd jaar menselijke activiteit.’

De overige kandidaten proberen het onderwerp zoveel mogelijk te vermijden. Carly Fiorina, voormalig topvrouw van Hewlett-Packard, geeft toe dat wetenschap het eens is dat de mens het klimaat verandert, maar “gelooft die persoonlijk niet”. Jeb Bush is nog het meest voorzichtig. In een interview in juli gaf hij toe dat de klimaatverandering een realiteit is en dat menselijke activiteit ertoe “bijdraagt”. Maar hij vindt niet dat het aan de overheid is om actie ondernemen.

Obama

‘De Republikeinen duikelen dieper en dieper in het zwarte gat van de ontkenning en de antiwetenschappelijke complottheorieën’

Daarmee dreigen de Republikeinse kandidaten zich verder te isoleren op het vlak van klimaatbeleid. Vorig jaar werd duidelijk dat 97 procent van de klimaatwetenschappers het eens is dat de klimaatverandering door de mens is veroorzaakt en gevaarlijk is. En vorige week ondertekenden bijna tweehonderd landen, inclusief de VS, in Parijs het klimaatakkoord om de klimaatverandering binnen te perken te houden.

Nobelprijswinnaar Paul Krugman schreef eerder deze maand dat de Republikeinen ‘dieper en dieper in het zwarte gat van de ontkenning en de antiwetenschappelijke complottheorieën duikelen’.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is de Republikeinse partij de enige grote conservatieve partij in de ontwikkelde wereld die de klimaatverandering ontkent. ‘Heel wat ondertekenaars van het klimaatakkoord, de architecten ervan, komen uit centrumrechtse regeringen. Zelfs uiterst-rechts in veel van die landen, die bijvoorbeeld tegen migratie pleiten, geven toe dat we iets moeten doen tegen de klimaatverandering’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.