Al meer dan 1600 doden in 2018

Middellandse Zee is dodelijker dan ooit

Mstyslav Chernov (CC BY-SA 4.0)

 

Er kwamen dit jaar al meer dan 1600 mensen om bij hun poging om via de Middellandse Zee Europa te bereiken, stelt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in een nieuw rapport.

Het aantal mensen dat Europa bereikte, is gedaald dit jaar, maar in verhouding is het aantal doden sterk gestegen, vooral voor wie via de Middellandse Zee de oversteek waagde.

Tot eind juli was de verhouding één dode (of vermiste) per achttien mensen die de oversteek naar Europa waagden via het centrale deel van de Middellandse Zee, meestal via Libië. In dezelfde periode vorig jaar was de verhouding op die route 1 op 42.

Ook op de route naar Spanje steeg de dodentol sterk, naar één dode per veertien overstekende migranten.

Menselijkheid

“Dit rapport bevestigt nog maar eens dat de Middellandse Zee een van de dodelijkste zeeroutes ter wereld is”, zegt Pascale Moreau, hoofd van het Europese UNHCR-bureau.

“Nu het aantal mensen dat de Europese kusten bereikt daalt, gaat het niet langer om een test om te zien of Europa de grote aantallen aankan maar of Europa de menselijkheid kan opbrengen om levens te redden.”

Het UNHCR roept Europa op om meer veilige, legale routes voor vluchtelingen te creëren.

Meer dan 50 doden

De vluchtelingenorganisatie telde dit jaar al tien incidenten met meer dan vijftig doden op de centrale zeeroute. Zeven van die incidenten vonden in de laatste drie maanden plaats.

Op de route naar Spanje stierven in heel 2017 tweehonderd mensen. Dit jaar zit men daar al aan meer dan driehonderd doden.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift