Al meer dan 1600 doden in 2018

Middellandse Zee is dodelijker dan ooit

Mstyslav Chernov (CC BY-SA 4.0)

 

Er kwamen dit jaar al meer dan 1600 mensen om bij hun poging om via de Middellandse Zee Europa te bereiken, stelt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in een nieuw rapport.

Het aantal mensen dat Europa bereikte, is gedaald dit jaar, maar in verhouding is het aantal doden sterk gestegen, vooral voor wie via de Middellandse Zee de oversteek waagde.

Tot eind juli was de verhouding één dode (of vermiste) per achttien mensen die de oversteek naar Europa waagden via het centrale deel van de Middellandse Zee, meestal via Libië. In dezelfde periode vorig jaar was de verhouding op die route 1 op 42.

Ook op de route naar Spanje steeg de dodentol sterk, naar één dode per veertien overstekende migranten.

Menselijkheid

“Dit rapport bevestigt nog maar eens dat de Middellandse Zee een van de dodelijkste zeeroutes ter wereld is”, zegt Pascale Moreau, hoofd van het Europese UNHCR-bureau.

“Nu het aantal mensen dat de Europese kusten bereikt daalt, gaat het niet langer om een test om te zien of Europa de grote aantallen aankan maar of Europa de menselijkheid kan opbrengen om levens te redden.”

Het UNHCR roept Europa op om meer veilige, legale routes voor vluchtelingen te creëren.

Meer dan 50 doden

De vluchtelingenorganisatie telde dit jaar al tien incidenten met meer dan vijftig doden op de centrale zeeroute. Zeven van die incidenten vonden in de laatste drie maanden plaats.

Op de route naar Spanje stierven in heel 2017 tweehonderd mensen. Dit jaar zit men daar al aan meer dan driehonderd doden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.