Miljard dollar voor 8 miljoen banen in Afrikaanse landbouw

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB) trekt 1 miljard dollar uit voor het creëren van 8 miljoen banen in de Afrikaanse landbouw binnen vijf jaar. Dat zei de voorzitter van de bank, de voormalige Nigeriaanse minister van Landbouw Akinwumi Adesina, gisteren.

  • Public domain (CC0) In Zuid-Afrika was in 2014 naar schatting 51,5 procent van de jongeren werkloos, in Namibië 40,1 procent en in Algerije 28,4 procent. Drie van elke vijf jongeren in Afrika ten zuiden van de Sahara heeft niet genoeg onderwijs gehad om een baan te vinden. Public domain (CC0)

Adesina bezocht een trainingscentrum van het International Institute of Tropical Agriculture (IITA), waarmee de AfDB samenwerkt. Het programma Youth Agripreneurs van de IITA wordt uitgebreid om meer jongeren bij de Afrikaanse landbouw te betrekken. Adesina wil van landbouw een drijvende kracht voor ontwikkeling in Afrika maken, onder meer door werkloze jongeren warm te maken voor de sector.

Jeugdwerkloosheid

Veel landen in Afrika kampen met hoge jeugdwerkloosheid. In Zuid-Afrika was in 2014 naar schatting 51,5 procent van de jongeren werkloos, in Namibië 40,1 procent en in Algerije 28,4 procent. Drie van elke vijf jongeren in Afrika ten zuiden van de Sahara heeft niet genoeg onderwijs gehad om een baan te vinden.

Een van de prioriteiten van de AfDB en Adesina, die in september vorig jaar aantrad als voorzitter, is het initiatief Feed Africa, een strategie om het landbouwpotentieel van Afrika tot bloei te brengen. De strategie richt zich onder meer op het creëren van banen met de bedoeling de landbouw winstgevend te maken, en als startpunt te laten fungeren voor industrialisatie. De Feed Africa-strategie moet ertoe leiden dat Afrika zichzelf kan voeden en de netto voedselimport reduceert voor 2025.

Regionale handel

‘Het is zinloos om 35 miljard dollar aan de import van voedsel uit te geven, als het continent zichzelf kan voeden’, zei Adesina. Hij voegde eraan toe dat Afrika ‘een wereldwijde krachtpatser op het gebied van voedsel en landbouw’ moet worden.

Afrika beschikt over zo’n 400 miljoen hectare landbouwgrond die nog niet gecultiveerd wordt.

Afrika beschikt over zo’n 400 miljoen hectare landbouwgrond die nog niet gecultiveerd wordt. Wetten, regels, beleid en instituten in de verschillende landen maken het echter moeilijk voor plaatselijke boeren om zaden, moderne technologie en materiaal te verkrijgen. Ook is het vaak lastig om producten naar de markten te transporteren om ze te verkopen.

Winstgevend

Om de Afrikaanse landbouw winstgevend te maken, zegt de Wereldbank, moeten Afrikaanse landen de onderlinge handel stimuleren, hun productie opvoeren en voedsel transporteren naar de plaatsen waar het nodig is, in plaats van voedsel te importeren.

Het opheffen van regionale handelsbarrières is een van de stappen die stimulerend werken voor boeren, zegt de Wereldbank in het rapport Africa Can Help Feed Africa. Als de regionale handel vergemakkelijkt wordt, zullen boeren meer verdienen door de stijgende vraag, wordt het voedsel voor consumenten goedkoper en ontstaat meer werk in de landbouw.

De AfDB wil in totaal in de komende tien jaar 25 miljoen nieuwe banen creëren. Dit gaat om banen in de landbouw, maar ook in de ICT en industrie.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift