Mountaintop removal leidt tot longkanker

Mountaintop removal, een controversiële mijnbouwmethode waarbij hele bergtoppen worden vernietigd, verhoogt de kans op kanker bij omwonenden. Dat is voor het eerst vastgesteld in een studie door de West Virginia University.

nrdc_media (CC BY-NC-ND 2.0)

Mountaintop Removal Mining in West Virginia

De praktijk, kortweg MTR genoemd, wordt vooral toegepast in de Appalachen, een bergketen in het oosten van de Verenigde Staten. Om de steenkoollagen te bereiken, worden de bergtoppen boven de laag met explosies vernietigd. De techniek stuit op veel kritiek omdat niet alleen het landschap onherstelbaar verminkt wordt, maar er ook een sterke vervuiling is vastgesteld van bodem en waterlopen.

Uit het nieuwe onderzoek door de West Virginia University blijkt nu ook dat de luchtvervuiling die door de praktijk wordt veroorzaakt een hoge tol eist. De wetenschappers verzamelden stofmonsters van dorpen rondom de bertoppen in Virginia en gingen na welke invloed die hadden op menselijke longcellen. Daaruit bleek dat een langdurige blootstelling de ontwikkeling van kanker in de hand werkt.

Directe link

Matt Wasson (CC BY 2.0)

‘Deze studie toont aan dat het stof dat verzameld is in gemeenschappen rond de sites kankerverwekkend is’, zegt Michael Hendryx of the University of Indiana, die meewerkte aan het onderzoek.

Eerdere studies toonden al aan dat de streek de hoogste incidentie vertoont van overlijdens door kanker, geboorteafwijkingen en de ziekte van Parkinson in de hele VS. ‘De studies gaven ook al aan dat mensen in die gemeenschappen een hogere kans op longkanker hadden’, zegt Hendryx. ‘Maar met deze studie hebben we voor het eens hard bewijs dat het stof in de woongebieden bij de open mijnen een gevaar vormt voor menselijke longcellen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.