Nicaraguaanse oppositie wordt buitenspel gezet in aanloop naar verkiezingen

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega tracht de macht alsmaar meer naar zich toe te trekken. Afgelopen vrijdag 29 juli werden zestien parlementsleden van de oppositie uit hun ambt ontheven.

  • © Fernanda Lemarie SA2.0 (Wikimedia Commons) President Ortega (links), 'leider van een autoritaire regering, geen dictator'? © Fernanda Lemarie SA2.0 (Wikimedia Commons)

De zestien parlementsleden behoren tot de Partido Liberal Independiente (PLI) en Movimiento Renovador Sandinista (MRS). Hun ontslag is het gevolg een beslissing van een belangrijke verkiezingscommissie. Ze worden aan de kant geschoven na recente conflicten binnen die eerste partij. In juni werd de voorzitter van PLI, Eduardo Montealegre, afgezet met behulp van het hooggerechtshof. Hij werd vervangen door Pedro Reyes, die door de oppositie gezien wordt als een pion van president Ortega.

Het lijkt er op dat Ortega verschillende staatsinstellingen naar de hand zet om invloed te krijgen op andere partijen.

Dat er geen oppositieleden meer overblijven, past in de strategie van president Ortega.

Die verandering in leiderschap resulteerde vrijdag dus in de verwijdering van de parlementsleden. Zij bleven immers steun uiten aan de voormalige voorzitter Eduardo Montealegre. De afgezette vertegenwoordigers weigerden Reyes als nieuwe partijleider te erkennen omwille van zijn banden met Ortega.

Toen duidelijk werd dat ze als gevolg van hun verzet hun zetel verloren, verklaarden ze zich afgelopen donderdag onafhankelijk. Dat verhinderde echter niet dat ze hun plaats in het parlement kwijtraken. Reyes stelde al dat de lege zetels zullen worden opgevuld met loyale politici.

Er blijven zo vrijwel geen oppositieleden meer over. Dat past in de bredere strategie van president Ortega die probeert om zijn eigen machtspositie te versterken met zicht op de verkiezingen in november.

Kritiek op Ortega neemt toe

De kritiek op Ortega is groot na meerdere ingrepen die hij doorvoerde en die de democratie in Nicaragua steeds verder inperken. In 2014 voerde hij een wet door die ervoor zorgt dat er een onbeperkt aantal presidentiële ambtstermijnen mogelijk is. Naar eigen zeggen is dat ‘om stabiliteit te kunnen garanderen’ maar tegenstanders beweren dat hij zijn eigen regeertermijn wil verlengen.

© Wikimedia Commons

President Ortega (links), ‘leider van een autoritaire regering, geen dictator’?

Na de vervanging van Montealegre door Reyes en nu de afzetting van 16 parlementsleden groeit die kritiek op zijn autoritair bewind. Uit verschillende hoeken is te horen dat Ortega zich gedraagt als een dictator. Reyes spreekt die bewering officieel tegen: ‘Er is een autoritaire regering maar geen dictator.’

Ortega kent een lange regeergeschiedenis. De voormalige linkse guerrillaleider trad toe tot de macht in de jaren ’80. In 1984 werd hij verkozen tot president maar hij verloor die ambt in 1990 na democratische verkiezingen. Sinds 2007 is hij opnieuw president. Socioloog en politiek analist Oscar Rene Vargas wijt in The New York Times zijn hard beleid aan de verkiezingsnederlaag van 1990. Volgens Vargas wil Ortega vermijden dat hij opnieuw de macht verliest door democratische verkiezingen.

Oog op volgende verkiezingen

In november vinden verkiezingen plaats in het land. Ortega gaat daarbij voor zijn vierde en derde opeenvolgende ambtstermijn.

Ortega gaf al te kennen dat hij geen binnen- of buitenlandse observatoren zal toelaten tot het kiesproces.

Een poll uit april voorspelt een riante overwinning voor de huidige president. 50,2 procent van de respondenten zeggen voor Ortega te zullen stemmen tegenover 5,9 procent voor de volledige oppositie. De overige 43,9 procent van de Nicaraguanen zegt onafhankelijk of onbeslist te zijn of wil niet antwoorden.

Montealegre maakte na zijn afzetting bekend dat hij niet zal deelnemen aan de komende verkiezingen.

De oppositie uitte bij eerdere verkiezingen al kritiek op het gebrek aan transparantie bij de verkiezingen en meent dat er gefraudeerd is. Ortega gaf eerder dit jaar echter al te kennen dat hij geen binnen- of buitenlandse observatoren zal toelaten tot het kiesproces.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.