Nieuw milieuvriendelijk beton gaat 16.000 jaar mee
Joren Gettemans
18 juni 2009
Ingenieurs van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw, milieuvriendelijk soort beton ontwikkeld dat 16.000 jaar lang meegaat.
Beton is een bijzonder stevig materiaal, maar toch treedt er geleidelijk een vervorming op, door een reorganisatie van partikels op nanoschaal. Dat proces wordt “creep” genoemd.
De onderzoekers van het MIT onderzochten hoe ze dat proces konden vertragen en bewezen met een mathematisch model dat een vertraging een exponentieel effect heeft op de duurzaamheid van het beton. Huidig beton gaat zo’n honderd jaar mee, maar door het vervormingsproces met een factor van 2,6 te vertragen, konden de onderzoekers ultra-high-densitybeton (UHD) tot 16.000 jaar sterk houden.
Milieu
De onderzoekers denken daarbij op korte termijn aan erg gespecialiseerde toepassingen zoals containers voor radio-actief afval, die duizenden jaren sterk moeten blijven. Maar als het UHD-beton op termijn in de hele bouwsector ingang vindt, kunnen de positieve effecten voor het milieu enorm zijn. Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld. Jaarlijks wordt er twintig miljard ton van geproduceerd, goed voor 5 tot 8 procent van de jaarlijkse menselijke uitstoot van CO2.
De nieuwe betonsoort kan die hoeveelheid aanzienlijk terugdringen. Door de langere levensduur hoeft er minder snel gebouwd of gerenoveerd te worden. Door sterkere structuur kunnen bovendien veel lichtere constructies gemaakt worden, waardoor er veel minder materiaal nodig is.