Nieuw wapen in strijd tegen taliban: schoolgebouwen
IPS
03 maart 2016
In Pakistan openen honderden gloednieuwe schoolgebouwen. De oude scholen werden verwoest door terroristen van de taliban. Maar de regio waar de terreur voorheen heerste, leeft weer op en dat is te zien aan de blije gezichten van de kinderen. “We zullen de taliban verslaan via het onderwijs.”
Sinds de militaire operaties van het Pakistaanse leger in 2014, is de rust weergekeerd in Noord-Waziristan. Het bergachtige gebied in Pakistan, een van de zeven districten van de Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA), was ooit een belangrijk bolwerk van de taliban.
Nadat de terreurorganisatie hier werd verdreven door het Pakistaanse leger kon de wederopbouw beginnen. De gloednieuwe schoolgebouwen die één voor één opengaan, zijn het bewijs dat het leven zich normaliseert.
In strijd met de islam
Blije kinderen, gelukkige gezichtjes. Sinds de nieuwe scholen weer opengaan in Pakistan, is onderwijs populairder dan ooit.
‘De taliban vernielde onze school in 2012’, zegt Abdul Qadeem (16) uit Zuid- Waziristan. ‘De rijke leerlingen trokken naar veiligere regio’s om door te gaan met school, de kinderen van arme ouders moesten het drie jaar lang stellen met een gebouw zonder dak.’ Zijn nieuwe school opende de deuren drie maanden geleden. ‘Alle leerlingen zijn enthousiast om hier te komen studeren’, zegt hij.
De taliban verwoestte 750 scholen, waarvan 500 in FATA aan de grens met Afghanistan, en 250 in het nabij gelegen Khyber Pakhtunkhwa, de kleinste van de vier provincies in Pakistan.
Jongeren weghouden van onderwijs was daarbij de achterliggende bedoeling. Het waren vooral de meisjesscholen die werden opgeblazen, omdat in de ogen van de taliban onderwijs voor meisjes en vrouwen ingaat tegen de voorschriften van de islam.
Camera’s en veiligheidspersoneel
Zeventien procent van de scholen is ondertussen opnieuw geopend. Het geld kwam onder meer van donoren. In Khyber Pakhtunkhwa zette ook de overheid zich in voor de heropbouw van tweehonderd scholen, vertelt de minister van Onderwijs Atif Khan. ‘Hierna volgt de rest van de vijftig scholen die verwoest werden door de taliban.’
Ook richten de autoriteiten zich meer op de ontwikkeling van aangepaste veiligheidsprogramma’s. ‘We hebben de private sector erbij betrokken om de veiligheid in de scholen te verbeteren. De gebouwen worden uitgerust met camera’s, er komt veiligheidspersoneel en de muren rond de scholen worden verhoogd naar 3 meter’, zegt Khan.
Meer leerlingen
‘Onze school werd verwoest in 2012 en we kregen een tijdlang les onder bomen in de zomer en in de zon tijdens de winter’, zegt Musarrat Naseem (13) die nu opnieuw les kan volgen in een nieuw schoolgebouw in FATA.
FATA heeft in totaal 5572 onderwijsinstellingen waar 574.512 leerlingen worden opgevangen.
‘Het aantal leerlingen is toegenomen sinds de bouw van de nieuwe scholen. We trekken vandaag meer leerlingen aan uit de afgelegen gebieden’, zegt Samir Ahmed, een leraar uit het district Mohmand.
Stenen Tijdperk
De taliban vernietigde in totaal 127 scholen in Mohmand. Negenennegentig daarvan zijn ondertussen opnieuw opgebouwd. De 10 procent van de leerlingen die ze verloren in de tijd dat de gebouwen nog niet afgewerkt waren, komt helemaal terug. “Ouders komen massaal hierheen om hun kinderen naar school te brengen”, zegt hij. Schoolboeken en schooluniformen worden gratis aangeboden, om ook de armere bevolking te ondersteunen bij de schoolgang van hun kinderen.
“Mijn drie kinderen zijn gelukkig in hun nieuwe school”, zegt Abdul Wakeel uit het district Bajaur. Sinds drie maanden zitten ze weer op de banken van een gloednieuwe school. “De taliban wilde ons terugsturen naar het Stenen Tijdperk”, zegt Wakeel. “Wij zijn overtuigd van het belang van goede scholen. We zullen de militanten van de taliban verslaan via onderwijs.”