Obama neemt nieuwe maatregelen tegen loonkloof

De Amerikaanse president Barack Obama heeft deze week twee uitvoeringsbesluiten ondertekend om de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen te bestrijden. De besluiten van Obama houden in dat bedrijven die voor de federale overheid werken, salarisgegevens openbaar moeten maken, gekoppeld aan geslacht en afkomst van de werknemer. Zo kan worden gecontroleerd of ze zich houden aan regels die al eerder zijn vastgelegd. Het tweede besluit verbiedt de bedrijven om actie te ondernemen tegen werknemers die hun salarissen vergelijken.

  • CC BY 2.0 Senate Democrats Equal Pay activiste Lilly Ledbetter (in het wit) gaf haar naam aan een wet uit 2009 die gelijkheid van loon tussen vrouwen en mannen moest bewerkstelligen. Nu keurde Obama nog twee bijkomende weten goed. CC BY 2.0 Senate Democrats

“Vrouwen maken bijna de helft van het personeelsbestand uit en zijn de belangrijkste kostwinner in vier van de tien Amerikaanse huishoudens met kinderen jonger dan achttien jaar”, zei de president dinsdag tijdens een speech in het Witte Huis. “Toch verdienen vrouwen maar 77 cent voor elke dollar die een man verdient. Bij Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse vrouwen is dat verschil nog groter.”

De president pleitte voor een juiste waardering van de bijdrage van ieder individu aan de economie. Daarbij zou geslacht geen rol moeten spelen, zei hij.

Lilly Ledbetter

Sinds zijn herverkiezing in 2012 zijn kaartte Obama gelijkheidskwesties geregeld aan. Hij moet het Congres echter nog meekrijgen in een aantal wetsvoorstellen. Hoewel de dinsdag ondertekende niet-wetgevende besluiten gaan over detailonderwerpen, zijn ze toch een belangrijke eerste stap op weg naar het bestrijden van inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de VS, zeggen voorstanders.

Obama tekende eerder een wet die moet helpen de inkomenskloof tussen mannen en vrouwen te dichten. De Lilly Ledbetter Fair Pay Restoration Act, vernoemd naar de manager van een bandenfabriek die ontdekte dat ze jarenlang veel minder betaald kreeg voor haar werk dan haar mannelijke collega’s, was de eerste wet die Obama aannam toen hij president van de Verenigde Staten werd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.