Obama onder druk om mensenrechten in Peru te steunen
Haider Rizvi
17 juni 2009
De Verenigde Staten komen onder toenemende druk van mensenrechtenorganisaties en milieugroeperingen om het handelpact met Peru aan te passen. Het pact wordt immers door de Peruaanse overheid als verantwoording gebruikt in het conflict met de inheemse bevolking.
“Of de VS dat nu bedoeld hebben of niet, de realiteit is dat het handelsverdrag tussen de VS en Peru de regering van Alan Garcia de mogelijkheid heeft geboden om de rechten van de inheemse bevolking terug te schroeven”, zegt Andrew Miller van Amazon Watch. “Het verdrag heeft het sociale conflict en de mensenrechtenschendingen in Peru aangezwengeld.”
Maandag stuurde Amazon Watch samen met veertien andere organisaties een brief naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en andere hooggeplaatste ambtenaren. Daarin roepen ze de VS op om snel actie te ondernemen om het politieke conflict in Peru te beëindigen.
Dat conflict raakte in een stroomversnelling toen de regering Garcia eind vorig jaar verschillende decreten uitvaardigde om het vrijhandelsakkoord met de VS te implementeren. De decreten zijn erg controversieel omdat ze de investeringen in het Amazonewoud moeten regelen en op tegenstand stuiten van milieuorganisaties, mensenrechtengroeperingen en de inheemse bevolking.
Bloedige confrontatie
Die inheemse bevolking blokkeerde verschillende wegen en waterlopen om te protesteren tegen de decreten, waarbij het begin deze maand tot een bloedig treffen kwam met de politie. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel demonstranten en politieagenten daarbij omkwamen.
Analisten van het Amerikaanse beleid in Latijns-Amerika zien het geweld als de zoveelste uitwas van het broeiende conflict in de driehoek tussen de Amerikaanse regering, Latijns-Amerikaanse regeringen en de inheemse bevolking in de regio.
“De groei aan directe buitenlandse investeringen sinds de jaren tachtig heeft ontelbare humanitaire en ecologische crisissen veroorzaakt in heel Latijns-Amerika”, zeggen de onderzoekers Arienna Grody en Lincoln Wheeler. In een rapport voor de denktank Council on Hemispheric Affairs, beschrijven ze Garcia als een “robuste bondgenoot van buitenlandse investeerders en multinationals”, die het opnam voor de ontwikkelingsinitiatieven van Peru “omdat die in het belang van de armen zouden zijn”.
De onderzoekers stellen echter vraagtekens bij dat argument, omdat vooral de arme inheemse bevolking nog verder in een hoek gedrumd wordt en de eigendomsrechten op haar traditionele land verliest.
Die eigendomsrechten zijn nochtans erkend door de internationale gemeenschap in de VN-verklaring voor de Rechten van Inheemse volkeren.
Nog meer geweld?
Raymond Offenheiser van Oxfam America maakt zich zorgen over de plannen van de Peruaanse overheid om ook in andere delen van het Amazonegebied blokkades en activisten weg te ruimen. Precies daarom moet de Amerikaanse regering snel iets ondernemen, zegt hij. Ze kan dat doen door “door een oplossing te bepleiten via dialoog, niet via geweld.”
“We sporen de Amerikaanse regering dringend aan de crisis te beëindigen door dialoog te steunen die rekening houdt met de visie van de inheemse gemeenschapen en door de mensenrechten te beschermen waar de bevolking in de nationale en internationale wetgeving recht op heeft”, zegt hij.