Openbaar vervoer is goed voor de lijn

Wie met het openbaar vervoer naar het werk pendelt, weegt gemiddeld enkele kilo’s minder dan wie met de wagen rijdt. Dat blijkt uit onderzoek in het British Medical Journal.

  • vintagedept (CC BY-NC 2.0) Wie te voet of met de fiets naar het werk gaat heeft een lagere BMI dan wie met de auto gaat vintagedept (CC BY-NC 2.0)

De wetenschappers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine onderzochten de body mass index (BMI) en het vetpercentage van 7500 Britten en vergeleken die gegevens met de manier waarop ze naar het werk pendelen. Zo’n drie kwart van de onderzoekspersonen deed dat met de auto, tegenover 10 procent met het openbaar vervoer en 14 procent te voet of met de fiets.

Gezonder

De BMI drukt de verhouding uit tussen gewicht en lichaamslengte. Een BMI tussen 18 en 25 is normaal, daarboven spreekt men van overgewicht en boven 30 gaat het om obesitas.

Uit het Britse onderzoek blijkt dat wie te voet of met de fiets naar het werk gaat een duidelijk lagere BMI heeft dan wie met de auto gaat. Dat is op zich niet verrassend, wel dat ook wie het openbaar vervoer gebruikt duidelijk gezonder in het vel zit. Bij mannen is het verschil ongeveer 1 BMI-punt, wat neerkomt op gemiddeld 3 kilogram. Vrouwen scoren 0,7 punt lager, goed voor gemiddeld 2,5 kilogram. Ook het vetpercentage volgt die trend, en het verband bleef overeind onafhankelijk van leeftijd, ziekte, inkomen of sociale klasse en zelfs de activiteit op het werk of dieet.

De wetenschappers wijzen er op dat de verschillen groter zijn dan wat gemiddeld gehaald wordt met een dieet of sport om overgewicht aan te pakken, maar pleiten voor verder onderzoek om de causaliteit met zekerheid vast te stellen. Toch pleiten ze er al voor om de mobiliteitspolitiek als onderdeel te zien in de strijd tegen overgewicht en obesitas.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.