Ozon vernietigt eten 94 miljoen Indiërs

De ozonvervuiling in India neemt zo’n omvang aan dat het landbouwgewassen zwaar aantast. Wat in één jaar verloren gaat aan tarwe en rijst, zou tientallen miljoenen mensen kunnen voeden.
 

Joiseyshowaa (CC BY-SA 2.0)

Ozon, het belangrijkste ingrediënt van smog, ontstaat onder meer door de uitstoot van auto’s.

In India leven 270 miljoen mensen in armoede.

Met de tarwe en rijst die in één jaar door de ozonvervuiling verloren gaat, zou men 94 miljoen mensen kunnen voeden, stelden Indiase en Amerikaanse wetenschappers. Ze waren zelf verbaasd dat de uitkomst zo hoog lag. In India leven 270 miljoen mensen in armoede.

De onderzoekers bekeken de ozongegevens voor 2005, legden dat naast de gegevens over hoeveel ozon een gewas kan hebben en berekenden zo hoeveel in één jaar verloren gaat. Door de ozonvervuiling ging in dat jaar 3,5 miljoen ton tarwe en 2,1 miljoen ton rijst verloren.

De ozonvervuiling is in sommige dichtbevolkte delen van India bijzonder sterk toegenomen.

Smog

Ozon, het belangrijkste ingrediënt van smog, ontstaat onder meer door de uitstoot van auto’s en houtstoven. Chemische bestanddelen in die uitstoot gaan een reactie aan met zonlicht.

De ozonvervuiling is in sommige dichtbevolkte delen van India bijzonder sterk toegenomen. Ze behoren tot de meest vervuilde regio’s ter wereld.  In India leven 270 miljoen mensen in armoede.

Dat heeft niet alleen gevolgen voor de voeding. Ook de katoenteelt, cruciaal voor de Indiase economie, verliest veel. In 2005 ging 5 procent van de oogst verloren alleen al door ozonvervuiling, berekenden de wetenschappers. De studie werd uitgevoerd door het Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM) en het Scripps Institution of Oceanography en het National Center for Atmospheric Research in de Verenigde Staten.

Renu Parkhi (CC BY-NC-ND.0)

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.