Pakistaanse madrassa’s onder nationaal bewind

De religieuze Pakistaanse scholen, de zogenaamde madrassa’s, zullen binnen het jaar onder nationale supervisie komen te staan, zo meldt Al Jazeera. De Pakistaanse overheid keurde zijn eerste Nationaal Intern Veiligheidsbeleid (National Internal Security Policy, NISP) goed. Dit werd opgericht met als doel extremisme te bestrijden.

  • © Prakash Subbarao Madrassa in moskee © Prakash Subbarao

De Pakistaanse madrassa’s komen vanaf dit jaar onder toezicht van de overheid te staan in functie van het Pakistaans Nationaal Intern Veiligheidsbeleid (NISP) dat eind februari van dit jaar werd goedgekeurd.

Enkel moslims toegelaten

Madrassa’s zijn scholen waar in de meeste gevallen enkel moslims worden toegelaten. Kinderen bestuderen er hoofdzakelijk theologische onderwerpen met een carrière als islamitisch godsdienstleraar of geestelijke in het vooruitzicht. Deze scholen -die  in het Westen soms wel eens “terroristische trainingscentra” worden genoemd- worden sinds de 11 septembercrisis wereldwijd geviseerd en beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken voor de radicalisering van de islamitische godsdienst.

‘Een grote groep terroristen zijn of waren studenten van madrassa’s. In die scholen worden studenten soms gebrainwasht om zich te bewapenen tegen de regering’, staat er in het document. ‘Er zijn in het verleden al problemen geweest met religieuze scholen die extremisme verspreidden, maar het is wel belangrijk om te benadrukken dat niet alle madrassa’s een probleem vormen en dat het negatieve beeld niet veralgemeend mag worden.’

De meerderheid van de Pakistaanse madrassa’s valt momenteel nog buiten het beleid van de staat en bieden weinig algemene vakken aan hun leerlingen, aldus Al Jazeera.

Pakistaans Nationaal Intern Veiligheidsbeleid (NISP)

Het Pakistaanse NISP telt 94 pagina’s en biedt een kijk op het terreurbeleid van het land. Het document moet dienen om terrorisme te onderdrukken en zowel de wet als de orde te handhaven. Het bestaat uit drie verschillende onderdelen waarvan één geclassificeerd wordt als “geheim”.  De andere twee onderdelen zijn “strategisch” en “operationeel”. Het strategische deel bevat technieken van de overheid die vredevolle dialogen met terreurgroepen moeten bereiken. Deze technieken sluiten eventuele noodzakelijke militaire operaties niet uit. Het operationele aspect gaat over de garantie van de publieke veiligheid door de overheid, aldus Al Jazeera.
Het Nationaal Intern Veiligheidsbeleid in Pakistan is uniek, aangezien er nog nooit sprake was van een gelijkaardig soort beleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.