Parlement in Kirgizië derde keer ontbonden

Betichtingen van corruptie aan het adres van eerste minister Zhantoro Satybaldiev hebben gezorgd voor een  ontbinding van het parlement in Kirgizië, op dinsdag 18 maart. Hoewel Ata-Meken de kleinste partij in de regerende coalitie is, heeft de coalitie nu niet genoeg zetels meer om hun meerderheid te behouden. De fractie stapte op omwille van Satybaldiev’s dubieuze activiteiten. Op woensdag 19 maart keurde de president het ontslag van het parlement goed. De verwikkelingen komen op een slecht moment voor het land, nu de onderhandelingen over de Kumtor-goudmijn op tafel liggen.

  • CC Thomas Depenbusch Kirgizië kent sinds de afscheiding van de Sovjet-Unie een economische crisis, die samen met etnische conflicten zorgt voor een moeilijk bestuurbaar land. CC Thomas Depenbusch

De ontbonden Yrys aldy Yntymak-coalitie was sinds september 2012 samengesteld uit drie partijen: het pro-Westerse Ata-Meken zetelde samen met de sociaal-democratische partij SDPK en het conservatieve pro-Russische Ar Namys.

Ata-Meken bezit amper 18 zetels van de 120 in het parlement, maar de parlementaire coalitie verloor hierdoor zijn meerderheid. President Almazbek Atambaev bevestigde op woensdag het ontslag van de regering.

Na de beslissing van de leider van Ata-Meken, Omurbek Tekebaev’s, om de coalitie te verlaten, werd eerste minister Satybaldiev en zijn kabinet verplicht hun ambt neer te leggen.

Verschillende politici en experten duidden aan het Kirgizische nieuwsagentschap 24.kg dat de gebeurtenissen niet enkel politiek getint zijn: Tekebaev zou ook een persoonlijke rekening met Satybaldiev willen vereffenen.

Satybaldiev’s incompetentie en corruptie

Het is volgens nieuwsagentschap Eurasia al de derde keer dat een coalitie wordt opgeblazen door de afgevaardigden zelf: de eerste keer toen het mislukte om Tekebaev aan te stellen als woordvoerder van het parlement in april 2010, de tweede keer omwille van het aftreden van de regering van minister-president Omurbek Babanov in september 2012.

Een rapport van een parlementaire onderzoekscommissie, uitgegeven in februari, bericht volgens Ata-Meken dat Satybaldiev geld verduisterde in 2010. Hij was toen hoofd van het Staatsdirectoraat voor Wederopbouw en Ontwikkeling van Osh en Jalal-Abad, dat in het zuiden van Kirgizië instond voor het herstel van etnisch geweld na de revolutie.

Maar volgens Tekebaev zijn er nog een aantal andere morele en politieke redenen waarom Satybaldiev niet meer kan aanblijven als minister-president, zegt nieuwsagentschap Radio Free Europe/Radio Liberty. Zo ontvluchtte een crimineel kopstuk vorig jaar het land na een voortijdige vrijlating, en zijn de problemen omtrent het Kirgizische aandeel in het Kumtor-goudmijn nog steeds niet van de baan.

Satybaldiev blijft waarnemend minister-president tot wanneer een nieuwe regering wordt gevormd. Atambaev duidde nu zijn eigen SDPK aan om die te vormen.

Kulov, Otorbayev en Jeenbekov

Zoals betrokken politici in 24.kg zeggen, zijn er geen algemene klachten en zal een nieuwe coalitie vermoedelijk uit dezelfde partijen bestaan, aangevuld met een andere fractie en een nieuwe minister-president.

‘De volgende parlementaire coalitie zal waarschijnlijk bestaan uit vier fracties,’ zei Felix Kulov, leider van Ar Namys, aan 24.kg. Volgens het nieuwsagentschap The Times of Central Asia is Respublika, een partij uit de oppositie, klaar om een nieuwe meerderheidscoalitie te vervoegen.

Er is tijd tot vrijdag 11 april om een parlementaire meerderheid te vormen en een eerste minister aan te duiden. Volgens de grondwet kan president Atambaev nieuwe verkiezingen instellen wanneer er geen nieuwe minister-president wordt aangeduid binnen drie opeenvolgende stemmingen.

Feliks Kulov, leider van Ar-Namys; Joomart Otorbayev, vice-premier bij Ata-Meken; en Asylbek Jeenbekov, voorzitter van het Kirgizische parlement en afkomstig uit SPDK, zijn de vooruitgeschoven kandidaten voor de post van minister-president.

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

Ondanks de pogingen van Kirgizië om een parlementair systeem te installeren, kent het land tal van problemen die dit tegengaan. De laatste jaren barstte er meer dan eens geweld uit na demonstraties omwille van etnische conflicten, corruptie, georganiseerde misdaad.

Sinds 2012 probeert de regering zijn aandeel in de Kumtor-goudmijn, de grootste mijn in Centraal Azië in handen van een buitenlands bedrijf, te vergroten. Kumtor is goed voor meer dan een tiende van het Kirgizische bruto binnenlands product, en is een van de moeilijkste politieke onderwerpen voor het moment.

Het Canadesee Centerra Gold is eigenaar van de mij en beloofde de regering meer te betrekken, op voorwaarde dat zij nationalisten op afstand konden houden, en het buitenlandse vertrouwen in het land zo konden opkrikken. Begin februari werd een overeenkomst opgesteld waardoor Kirgizië de helft van de aandelen in handen zou krijgen. Het is onduidelijk of de ontbinding van het parlement het akkoord kan doen afspringen.

Het land kende twee revoluties, in maart 2005 en april 2010: onderhandelingen over een nieuwe coalitie in deze periode kan dus de onrust opnieuw aanwakkeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.