Salvadoraanse president ziet geen toekomst voor mijnbouw

“De mijnbouw in El Salvador is niet leefbaar”, zegt Salvador Sánchez Cerén, sinds 1 juni president van El Salvador. Maar voor een moratorium heeft hij te weinig steun. De mijnbedrijven eisen ondertussen tientallen miljoenen van het land.

 

  • CC Codelco Salvadoraanse mijnbedrijven liggen onder vuur voor de schade die ze toebrengen aan mens en milieu. CC Codelco

Salvadoraanse mijnbedrijven liggen onder vuur voor de schade die ze toebrengen aan mens en milieu.

Sinds 2008 staat het land geen nieuwe concessies meer toe, ondanks de 74 hangende aanvragen.

In 2012 stelde de vorige Salvadoraanse regering een moratorium voor. Maar de partij van de nieuwe president Sánchez Cerén, het linkse FMLN, heeft te weinig zetels om dat af te dwingen.

Volledig verbod

Zijn benoemingen op Leefmilieu geven aan dat hij de strijd wil opvoeren. Als viceminister van Leefmilieu duidde hij Ángel Ibarra aan. De milieuactivist speelde een belangrijke rol in de strijd tegen het Canadese mijnbedrijf Pacific Rim. Milieuminister is Lina Pohl, een van de pleitbezorgers van het moratorium.

Voor de milieu- en sociale organisaties gaat een moratorium niet ver genoeg. “Het geeft de bedrijven de mogelijkheid om zich voor te bereiden. Wij willen dat het helemaal stopt”, zegt Héctor Berríos, leider van de organisatie Mufras 32, die al jaren lokale gemeenschappen steunt in hun strijd tegen de mijnbouw.

Geen concessies meer

El Salvador telde in 2004 achttien goud- en zilvermijnen. Ze zijn deels in concessie gegeven aan binnen- en buitenlandse bedrijven.

Verscheidene mijnbedrijven hebben de Salvadoraanse overheid aangeklaagd omdat hun concessies niet worden verlengd. Ze eisen samen 300 miljoen dollar. In september doet het Icsid, een arbitrage-instantie van de Wereldbank, hierover definitief uitspraak.

Een van die bedrijven is Pacific Rim. Dat klaagde El Salvador aan in 2009 toen het geen concessie meer kreeg voor de goudmijn El Dorado in het centrum van het land.

Drie activisten vermoord

De 1200 inwoners van het dorp Llano de la Hacienda, vlak bij El Dorado, vechten al jaren tegen de mijn. Hun rivier raakte vervuild met het dodelijke cyanide, zeggen ze. Het conflict leidde in 2009 tot de moord op drie activisten.

“We hebben een veldslag gewonnen, maar nog niet de oorlog”, zegt José María Arévalo, een boer uit El Llano de la Hacienda. “We willen een definitief verbod.”

Verbod in Costa Rica

De mijnbouwsector draagt amper 0,8 procent bij tot het bbp, volgens een studie van Oxfam América uit 2008.

De bedrijfswereld, die de steun krijgt van de rechtse Arenapartij vindt de opschorting van de mijnbouw een slecht signaal naar buitenlandse investeerders. Arena regeerde van 1989 tot 2009.

In Latijns-Amerika zijn er geen landen die mijnbouw volledig verbieden. Alleen Costa Rica verbood open mijnbouw in 2010. Panama deed hetzelfde voor bepaalde zones.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.