Schone energie breekt alle records in 2015

Wereldwijd werd er vorig jaar tweemaal meer geïnvesteerd in hernieuwbare energie dan in gas en steenkool. Voor het eerst investeerden ontwikkelingslanden ook meer in schone energie dan industrielanden.

  • Rick Willoughby (CC BY 2.0) Vooral zonne-energie deed het goed vorig jaar, met een stijging van 12 procent in de investeringen tot 144 miljard wereldwijd. Rick Willoughby (CC BY 2.0)

In 2015 werd in totaal zo’n 256 miljard euro geïnvesteerd in hernieuwbare energie, meer dan het vorige record van 248 miljard in 2011, blijkt uit cijfers van het VN-milieuagentschap Unep. Bij die cijfers zijn geen investeringen in waterkrachtcentrales meegeteld, wel in zonne- en windenergie en biomassa. Het jaar was om nog meer redenen een mijlpaal: voor het eerst investeerden ontwikkelings- en groeilanden meer in schone energie dan in de industrielanden.

China

China is goed voor 36 procent van het wereldwijde totaal: de investeringen groeiden er met 17 procent tussen 2014 en 2015, tot 92 miljard euro. Die groei zal naar alle waarschijnlijkheid aanhouden, want het onlangs voorgestelde Chinese vijfjarenplan legt sterk de nadruk op hernieuwbare energie.

Ook in de VS werd volop geïnvesteerd in hernieuwbare energie dankzij nieuwe maatregelen van de overheid. De investeringen stegen er met een vijfde, tot 44 miljard dollar. Europa, dat jarenlang wereldleider was, deed het erg pover. De investeringen daalden binnen de EU tot 43 miljard euro.

Vooral zonne-energie deed het goed vorig jaar, met een stijging van 12 procent in de investeringen tot 144 miljard wereldwijd. Ook windenergie steeg, met zo’n 4 procent. Biomassa en biobrandstoffen daalden dan weer, net als geothermische energie.

Lage olieprijs

‘Deze cijfers bewijzen het ongelijk van iedereen die dacht dat de investeringen in hernieuwbare energie zouden stilvallen door de dalende olie- en gasprijs’, zegt Michael Liebreich van Bloomberg New Energy Finance, dat meewerkte aan het rapport “Ze tonen aan dat zonne- en windenergie steeds competitiever worden op het vlak van de kosten.”

Veel ontwikkelingslanden geven hernieuwbare energiebronnen nu een aanzienlijk aandeel in de energiemix, zegt hij. ‘Ze produceren goedkopere energie, maken landen minder afhankelijk van de toekomstige prijzen van fossiele brandstoffen en vooral: ze kunnen erg snel worden geïnstalleerd op plekken waar energie nodig is. Het is erg onwaarschijnlijk dat die trend verandert, zeker gezien het akkoord dat in december in Parijs werd bereikt.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.