Tamil-regio Sri Lanka kreunt onder alcoholisme

  • CC Murray Gunn Volgens Thabendran is alcoholmisbruik duidelijker in de dorpen in het Sri Lankaanse binnenland, die vroeger onder toezicht stonden van de LTTE. CC Murray Gunn

In 2009 maakten troepen van de Sri Lankaanse overheid een einde aan het de facto onafhankelijke bewind van de separatistische beweging van de Tamil Tijgers (LTTE) in de Noordelijke Provincie van het land. Alcoholconsumptie werd door de LTTE streng gemonitord. Maar na de nederlaag van de Tamil Tijgers verloren de wetten rond het brouwen en verkopen van sterkedrank aan kracht.

“Er is een onrustwekkend hoge consumptie van alcohol in de regio”, zegt Vedanyagam Thabendran, districtverantwoordelijke voor voor sociale diensten voor het Kilinochchi-district in de Noordelijke Provincie, zo’n 240 kilometer van de hoofdstad Colombo.

Cijfers bevestigen dat. Volgens een onderzoek vorig jaar door het Informatiecentrum voor Alcohol en Drugs (ADIC) tonen de verkoopcijfers van alcohol aan “dat er een verband is tussen het einde van de burgeroorlog en een stijging in de alcoholconsumptie”.

Het onderzoek nam 10 van de 25 districten van het land onder de loep, waaronder twee in de Noordelijke Provincie. De frequentie van alcoholconsumptie blijkt het hoogst in Mullaitivu, een ander district in die provincie.

Wijdverspreid probleem

Volgens Thabendran is alcoholmisbruik duidelijker in de dorpen in het binnenland, die vroeger onder toezicht stonden van de LTTE. De ergste gevallen zijn zichtbaar in arme gezinnen, zegt hij, waar mannen werkloos zijn of zware handarbeid moeten doen, en leven van dag tot dag.

Door het einde van de oorlog in mei 2009 werden niet alleen de beperkingen op toegang tot drankwinkels teruggeschroefd, ook de sociale barrières die de consumptie onder controle hielden verdwenen daardoor.

“Sinds het einde van het Tamil-bewind is er een zichtbare verschuiving in de consumptiepatronen in de zones die getroffen werden door de oorlog”, zegt G.D. Dyaratna, manager gezondheids- en economisch beleid bij de denktank Institute of Policy Studies. De LTTE hield de alcoholproductie in haar territorium nauwlettend in de gaten, vertelt Dyaratna. Na 2009 verdween die controle.

Toch is het probleem niet beperkt tot het vroegere oorlogsgebied. Over het hele eiland nam de alcoholproductie- en consumptie toe sinds het einde van het conflict. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie bedroeg de totale alcoholconsumptie onder Sri Lankanen vanaf 15 jaar zo’n 20 liter per capita in de periode tussen 2008 en 2010.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.