Tegenstanders Chávez trekken verenigd naar presidentsverkiezingen

Nieuws

Tegenstanders Chávez trekken verenigd naar presidentsverkiezingen

Humberto Márquez

30 augustus 2011

De Venezolaanse oppositie wil in februari volgend jaar één kandidaat naar voren schuiven in de presidentsverkiezingen. De strijd voor die kandidatuur is nu losgebarsten. De winnaar moet het mogelijk opnemen tegen president Hugo Chávez, die deze zomer bekendmaakte aan kanker te lijden.

Alle oppositiepartijen hebben aangekondigd dat ze achter de winnaar van de voorverkiezingen zouden staan. Momenteel dingen zeven oppositieleiders naar die kandidatuur.
Op zes maanden van de verkiezingen hebben twee oppositieleiders de meeste kansen: de gouverneurs Henrique Capriles, van de centrale deelstaat Miranda (waarin een deel van hoofdstad Caracas ligt), en Pablo Pérez, van de noordwestelijke, olierijke deelstaat Zulia.

“Elk van de kandidaten zou de president kunnen verslaan, maar de twee met zekere kansen zijn Pérez en Capriles”, zegt de linkse politicus Henri Falcón, gouverneur van de deelstaat Lara. “Zij zullen de strijd in de voorverkiezingen polariseren en nadien zullen we allemaal campagne voeren voor de winnaar en zo de nieuwe regering veroveren.”

Falcón was een bondgenoot van Chávez maar brak een jaar geleden met diens Verenigde Socialistische Partij van Venezuela na kritiek op haar centralistische aanpak. Hij steunt nu het Progressieve Front voor de Verandering, een coalitie van linkse groepen die de laatste tien jaar in de oppositie zijn gegaan.

Best geplaatste oppositiepartijen

In het voordeel van Pérez en Capriles speelt dat ze de deelstaten met de grootste bevolking besturen en de steun hebben van twee van de drie best geplaatste oppositiepartijen, Un Nuevo Tiempo, van sociaaldemocratische strekking in het geval van Pérez, en Primero Justicia, van christendemocratische origine in het geval van Capriles.

De andere sterke oppositiepartij die in heel het land actief is, is Acción Democrática (AD), de sociaaldemocratische partij die Venezuela vorige eeuw meermaals bestuurd heeft. AD onderzoekt nog of het een eigen kandidaat voorstelt of een andere kandidaat steunt, mogelijk Pérez, of misschien María Corina Machado, de enige vrouw in deze verkiezingsstrijd.

Hugo Chávez

Volgens een opiniepeiling van Hinterlaces in juli zou Chávez de verkiezingen winnen als die vandaag plaatsvonden en de oppositie geen eenheidskandidaat naar voren zou schuiven. De peiling liet zien dat de populariteit van Chávez gestegen was als gevolg van zijn ziekte.
Chávez, die het land sinds 1999 bestuurt, maakte eind juni bekend dat hij aan een niet nader gespecificeerde kanker lijdt. Hij maakt zich sterk dat hij in februari aan de verkiezingen zal deelnemen en zal winnen.

Het onderzoeksbureau Datanálisis deed eveneens een peiling in juli. Als de verkiezingen tussen Chávez en een eenheidskandidaat van de oppositie zouden gaan, dan zou de president 31,7 procent van de stemmen krijgen en zijn tegenstander 34,9 procent. Volgens directeur Luis León van Datanálisis zullen de sympathiebetuigingen met de zieke president niet volstaan voor een overwinning.

GIS XXI, een onderzoeksbureau dat bij de regeringspartij aanleunt, zegt dan weer dat de positieve waardering voor Chávez maandelijks met meer dan 1 procent stijgt en dat de president 56 procent van de stemmen zou halen bij de verkiezingen. Zijn voorsprong zal moeilijk in te halen zijn door “leiders die wel in hun eigen regio bekend zijn maar weinig bekendheid genieten op nationaal vlak”, zegt Jesse Chacón, directeur van GIS XXI.

In het voordeel van de oppositie speelt dat de kandidaten relatief jong zijn, zegt politicoloog José Vicente Carrasquero. Hun leeftijd schommelt rond de 40 jaar, terwijl Chávez 57 is, aan kanker lijdt en zich niet meer onder de mensen begeeft, aldus Carrasquero.