Barzani wil een onafhankelijke Koerdische staat. Nu.

De internationale gemeenschap moet de weg vrijmaken voor een onafhankelijke Koerdische staat. Dat stelt Masoud Barzani, president van de Koerdische regering in Irak. De strijd tegen IS heeft de Koerden een kans gegeven en die willen ze grijpen.

  • Jan Sefti/Flickr (CC by 2.0) Masoud Barzani Jan Sefti/Flickr (CC by 2.0)

Door de opmars van ISIS en de veranderende grenzen is volgens Masoud Barzani de tijd rijp voor een onafhankelijke Koerdische staat. Barzani is de leider van de regering van de Koerdische regio in Irak.  De gebieden die de Koerden hebben veroverd op IS zouden deze staat gaan vormen. Voorheen waren deze gebieden Irakees grondgebied. Eerder wilde Barzani onafhankelijkheid bereiken door middel van een referendum. Nu roept hij de internationale gemeenschap op de weg vrij te maken voor een Koerdische staat.

Onafhankelijkheid is voor de Koerden al jaren een streven. Nu de Koerden tegen IS vechten, zien zij hun kans om de veroverde gebieden tot Koerdisch grondgebied te maken en daarmee een eigen staat te verwezenlijken. Onder andere de steden Kirkuk, Erbil, Sinjar en Dahuk zijn in de handen van de Koerden, de stad Mosul op de grens van de Koerdische regio is in de handen van IS.

De gevolgen van onafhankelijkheid

De internationale gemeenschap moet volgens Barzani erkennen dat de manier waarop de Koerden leefden in Turkije, Irak, Iran en Syrië niet heeft gewerkt. Volgens Barzani is de Koerdische regio een factor van stabiliteit voor de buurlanden. Daarom zou de regio erkend moeten worden als een onafhankelijke staat. De internationale gemeenschap zou dit moeten ondersteunen door overeenkomsten te sluiten die mogelijk maken. Over de inhoud van de overeenkomsten en door wie die erkend en gesloten moeten worden was Barzani niet duidelijk.

De kans dat de landen rondom de Koerdische regio onafhankelijkheid toejuichen is klein. Turkije, Syrië en Iran hebben een substantiële minderheid Koerden. De angst is dat deze zich willen aansluiten bij een mogelijke Koerdische staat. Dit zou kunnen betekenen dat de buurlanden gebieden moeten opgeven die worden bewoond door een meerderheid van Koerden, met ook de grondstoffen die deze gebieden herbergen.

Vooral Turkije heeft problemen met een onafhankelijke Koerdische staat. De PKK, die al jaren een Koerdisch staat wil in het zuidoosten van Turkije, wordt door Turkije gezien als een terroristisch organisatie. Recent werden in Turkije 27 academici vastgehouden na het tekenen van een petitie die opriep tot een einde aan het geweld tegen de Koerden. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zei recent nog dat de PKK een dreiging is voor Turkije, over de status van de Syrische PYD liet hij zich niet uit.

Barzani zoekt geen toestemming van de buurlanden om de rechten van zijn volk te kunnen uitoefenen, zegt hij.

Crisis

De regering van Barzani heeft eerder al stappen gezet die de weg vrijmaken voor onafhankelijkheid. In 2014 zette de regering van Barzani erop in de eigen olieproductie te vergroten om zo onafhankelijk te zijn van belastinginkomsten van de Iraakse regering. De Iraakse regering reageerde hierop door het deel van de  belastinginkomsten bestemd voor de Koerden niet meer toe te kennen. Als gevolg van de dalende olieprijs zit de Koerdische regering nu in een financiële crisis

Omdat de Koerdische regio een belangrijk gebied is voor de strijd tegen IS kan de crisis hiervoor ernstige gevolgen hebben. De Verenigde Staten hebben aangeboden om de Koerdische regering te helpen met hervormingen om de crisis tegen te gaan. Er komen adviseurs van de V.S. die de regering van Barzani gaan ondersteunen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.