Tropische cyclonen worden steeds krachtiger

Cyclonen die aan land komen in Azië zijn in de voorbije veertig jaar steeds krachtiger geworden. De kans is erg groot dat de klimaatverandering die trend nog verder zal zetten.

  • Trocaire (CC BY 2.0) Tacloban, op de Filipijnen, een week nadat Haiyan over de stad raasde (november 2013) Trocaire (CC BY 2.0)

De voorbije jaren werd Zuid-Oost Azië al getroffen door enklele van de meest vernietigende stormen ter wereld, inclusief Haiyan die meer dan zesduizend doden eiste in 2013. Uit een nieuwe studie van historische gegevens door de Universiteit van North Carolina blijkt dat de cyclonen aanzienlijk krachtiger zijn geworden in de voorbij vier decennia.

‘In deze studie tonen we aan dat de tropische cyclonen boven Oost- en Zuidoost Azië 12 tot 15 procent krachtiger zijn geworden, en het aantal stormen in categorie 4 en 5 is verdubbeld tot verdrievoudigd’, schrijven de onderzoekers in Nature Geoscience. ‘Opvallend is dat cyclonen boven de oceaan maar beperkte verschillen tonen.’

Zeewater

De oorzaak is de temperatuur van het water. Dicht bij de kust, waar het minder diep is, warmt het zeewater sneller op. Uit eerder onderzoek blijkt dat de watertemperatuur het snelste stijgt vanaf de twintigste breedtegraad, en daar verwachten de wetenschappers in de toekomst de grootste problemen.

Dat de stormen tot 15 procent krachtiger worden, heeft grote gevolgen voor de schade die ze veroorzaken: die kan tot 50 procent groter zijn. Om zich te wapenen kunnen Aziatische landen hogere dammen bouwen, maar de beste aanpak is de de utistoot van CO2 te verminderen, zeggen de onderzoekers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.