Kindersterfte kan verder teruggedrongen worden

Vaccinatie voorkomt 1 op 3 sterfgevallen door rotavirus

Doune Porter / GAVI (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Een vaccinatie tegen het rotavirus kan het risico dat kleine kinderen overlijden aan diarree door het virus met bijna een derde verminderen. Dat blijkt uit een grote proef in Malawi.

De bevindingen wijzen erop dat kindersterfte verder teruggedrongen kan worden als meer Afrikaanse landen het vaccin uitrollen.

Wereldwijd veroorzaakt diarree 1 procent van de sterfgevallen bij kinderen ouder dan vier weken, blijkt uit cijfers van de onderzoekers uit Malawi, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Infecties met het rotavirus zijn een belangrijke oorzaak van sterfgevallen door diarree bij zuigelingen en jonge kinderen, vooral in arme regio’s in Afrika en Azië. Om het beschermende effect van vaccinatie in die regio’s te bepalen, waren echter omvangrijke studies nodig.

Platteland

Malawi introduceerde het vaccin RV1 in oktober 2012. Het aantal sterfgevallen als gevolg van diarree daalde met 31 procent in Mchinji, een plattelandsregio die bekend stond om hoge kindersterfte, blijkt uit de studie, die is verschenen in het septembernummer van Lancet Global Health.

“Landen die het vaccin nog niet geïntroduceerd hebben, moeten dat doen. En landen die dat al gedaan hebben, moeten hun inspanningen verdubbelen om er zeker van te zijn dat ook kinderen op afgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen worden gevaccineerd”, zegt Naor Bar-Zeev, medeauteur van de studie en verbonden aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

“Als een land een vaccinatiegraad heeft van 65 procent, is het nog steeds de moeite waard om daar 85 of 90 procent van te maken.”

Uitdroging

De onderzoekers volgden 48.682 kinderen die geboren werden tussen januari 2012 en juni 2015 in Mchinji in Centraal-Malawi. Ze hielden de vaccinatiestatus bij en het aantal sterfgevallen, en deden huisbezoeken om de doodsoorzaak te controleren als een kind was overleden.

“Als een land een vaccinatiegraad heeft van 65 procent, is het nog steeds de moeite waard om daar 85 of 90 procent van te maken.”

Volgens Bar-Zeev raken kinderen meestal besmet met het rotavirus in het eerste of tweede jaar van hun leven. Dat leidt vaak tot overgeven en diarree, wat vervolgens kan leiden tot ernstige tot uitdroging en overlijden. 

“Deze omvangrijke studie is de eerste die rapporteert over de reductie van sterfte in relatie tot vaccinatie in een laaginkomenland waar gebruikt wordt gemaakt van het door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeraden Expanded Programme on Immunisation, een schema van zes en tien weken”, schrijven de auteurs.

Volgens Bar-Zeev kunnen aanzienlijke resultaten worden geboekt als het gaat om het overleven van kinderen, als Nigeria en andere landen zoals Algerije, Tsjaad, Egypte, Somalië, Tunesië en Zuid-Soedan het vaccin introduceren.

Dit bericht verscheen eerder op SciDev.net

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.