Veelbelovend ebola-vaccin zonder prik

Een ebola-vaccin zonder prik blijkt proefapen 100 procent te beschermen tegen het virus tot minstens een jaar nadat ze zijn behandeld.

  • European Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0) Het neusvaccin is veelbelovend omdat er geen naald aan te pas komt. Dat is ook goed nieuws voor gezondheidswerkers. European Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0)

Het vaccin gebruikt een simpel verkoudheidsvirus dat genetisch gemanipuleerd is om een klein stukje van het ebola-DNA mee te voeren. Het werd bij zeven apen op de neus gespoten en blijkt ze minstens een jaar te beschermen. Het vaccin richt zich op cellen in de neus en de longen en brengt een immuunrespons in het hele lichaam op gang.

Middelen

‘We staan op een kruispunt, en zoeken naar manieren om middelen te krijgen om voort te doen’

De resultaten, die deze week zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Molecular Pharmaceutics, zijn goed nieuws, maar de wetenschappers kampen met een gebrek aan middelen om het werk verder te zetten, zegt Maria Croyle van de University of Texas. ‘We staan op een kruispunt, en zoeken naar manieren om middelen te krijgen om voort te doen’, zegt ze op de Amerikaanse zender NBC News.

Croyle en haar team werken al zeven jaar aan het geneesmiddel. Tests op mensen lijken een logische volgende stap, maar daarvoor moeten de onderzoekers kunnen samenwerken met een geneesmiddelenproducent of met de overheid.

Ook in andere laboratoria wachten ebola-vaccins al een tijdje op een commercieel duwtje in de rug. De ziekte was jarenlang geen prioriteit, tot de recente uitbraak in Afrika. In onder meer de VS, Groot-Brittannië en Zwitserland wordt gewerkt aan minstens zes vaccins.

Volgens Croyle is het neusvaccin zo veelbelovend omdat er geen naald aan te pas komt. Dat maakt het vaccin niet alleen laagdrempelig, maar het is ook goed nieuws voor gezondheidswerkers. Prikaccidenten zijn een van de manieren waarop verplegers en artsen de ziekte kunnen oplopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.