Venezuela verbetert positie hiv-patiënten

Venezuela bereidt zich voor op een nieuwe wet die discriminatie van mensen met hiv en aids moet verbieden. Jaarlijks raken er in het land 11.000 mensen besmet met hiv. Bijna 4.000 mensen sterven elk jaar aan aids.

  • © Venezolana de Televisión 'Preventie ligt in jouw handen', een slogan bij een beeld van een campagne van de Venezolaanse overheid. © Venezolana de Televisión

De wet, die in de Venezolaanse Kamer werd geïntroduceerd door ombudsvrouw Gabriela Ramírez, kreeg na het eerste debat unaniem steun van zowel de regerende meerderheid als de oppositie. Dat is ongebruikelijk in Venezuela, een land dat hevig gepolariseerd is.

De nieuwe regels geven mensen die hiv-positief zijn gelijke rechten op werk en uitoefening van openbare functies, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur, sport, welzijnsprogramma’s, leningen, vertrouwelijkheid over hun gezondheidsstatus en respect voor hun privéleven. Aids mag ook geen reden zijn voor ontzetting uit het ouderlijk gezag.

“Stigma en discriminatie gerelateerd aan hiv zijn de belangrijkste hindernis om de epidemie in de wereld te bestrijden”, zegt Alejandro Corao van UNAIDS (het VN-programma inzake hiv en aids) in Venezuela. Alberto Nieves, directeur van Burgeractie tegen Aids (ACCSI) zegt dat het van groot belang is dat de staat, dertig jaar na het uitbreken van de epidemie, “erkent dat discriminatie een serieus probleem is.”

Politie en leger

Politieagenten en militairen zijn uitgesloten van de wettelijke bescherming. “Daar zijn wij het niet mee eens”, zegt Estevan Colina, een actitvist van het Venezolaanse Netwerk van Positieve Mensen. “Niemand moet uitgesloten worden en we hopen dat we op dit punt iets kunnen veranderen als de Commissie voor Sociale Ontwikkeling van het parlement de wet bestudeert, voordat het voor een tweede debat naar de Kamer gaat.”

De nieuwe wetgeving moet situaties voorkomen zoals die van een leerkracht in een stad in het westen van Venezuela. Ze werd ontslagen na een campagne van ouders die hadden ontdekt dat ze zich had laten onderzoeken op de aidsafdeling van een ziekenhuis.

Volgens ombudsvrouw Ramírez zijn er tussen 1982 en 2013 officieel 31.512 gevallen van hiv/aids geregistreerd in het land. Nieves gelooft echter dat het huidige aantal gevallen overeenkomt met de hoogste schatting van de Verenigde Naties: 160.000 gevallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.