Honduras en Ecuador leveren kandidaten voor voorzitterschap

Algemene Vergadering VN krijgt na jaren weer vrouwelijke voorzitter

Adrian Curley (CC BY-SA 2.0) en presidencia de Ecuador (CC BY-NC-SA 2.0)

Mary Elizabeth Flores Flake (l) en María Fernanda Espinosa Garcés (r) zijn kandidaat voor de functie van voorzitter van de Algemene vergadering van de VN

De 193 leden tellende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties krijgt tijdens de 73ste sessie in september een vrouw aan het hoofd, slechts de vierde in de geschiedenis van de VN.

De twee kandidaten zijn Mary Elizabeth Flores Flake, de permanente vertegenwoordiger van Honduras, en María Fernanda Espinosa Garcés, minister van Buitenlandse Zaken en Mobiliteit van Ecuador. Allebei behoren ze tot de Latin America and Carribean Group (LAC).

Op basis van geografische rotatie levert de LAC de eerstvolgende voorzitter voor de Algemene Vergadering, een post die in de loop der jaren sterk werd gedomineerd door mannen. Dit ondanks het feit dat de VN zich wereldwijd hard maken voor gendergelijkheid en de talloze resoluties die op dit gebied zijn aangenomen door lidstaten.

Prestigieuze post

Sinds 1945 koos de Algemene Vergadering, een van de belangrijkste besluitvormingsorganen van de VN, slechts drie keer een vrouw als voorzitter: Vijaya Lakshmi Pandit uit India (1953), Angie Brooks uit Liberia (1969) en Sheikha Haya Rashed Al-Khalifa uit Bahrein (2006).

De vijftien leden tellende Veiligheidsraad deed het nog slechter dan de Algemene Vergadering van de VN en koos sinds de oprichting alleen maar mannen als secretaris-generaal.

De vijftien leden tellende Veiligheidsraad deed het nog slechter. Die koos sinds de oprichting alleen maar mannen als secretaris-generaal, met goedkeuring van de Algemene Vergadering. Recentelijk gebeurde dat nog in oktober 2016, met de verkiezing van Antonio Guterres uit Portugal, terwijl er diverse geschikte vrouwelijke kandidaten waren.

Barbara Crossette, voormalig VN-bureauchef bij de New York Times (1994-2010), heeft uitgebreid geschreven over gendergelijkheid. Zij zegt dat beide kandidaten een interessant cv hebben en een sterke betrokkenheid bij het werk van de VN. “Toch blijft het lastig er nu iets over te zeggen. In beide gevallen is het voorzitterschap een prestigieuze post voor het betreffende land. En we weten dat Latijns-Amerikaans vrouwen heel doortastend kunnen zijn. Maar dat is niet van internationaal belang. Of een vrouw per se een verschil maakt, of de mannelijke dominantie doorbreekt, is vooraf moeilijk te bepalen.”

Onacceptabel

Antonia Kirkland, programmamanager bij Equality Now, noemt het ‘compleet onacceptabel’ dat in 72 jaar tijd slechts 3 vrouwen werden gekozen als voorzitter van de Algemene Vergadering. ‘De VN moeten er een topprioriteit van maken om vrouwen te benoemen in de hoogste besluitvormingslagen. En lidstaten moeten ook vrouwelijk leiderschap stimuleren in hun missies en ministeries van Buitenlandse Zaken, zodat er gelijkheid ontstaat op ambassadeursniveau.’

De verkiezing van de voorzitter van de 73ste sessie van de Algemene Vergadering is op dinsdag 5 juni.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.