Vettaks moet Roemenen van fastfood afhelpen

Nieuws

Vettaks moet Roemenen van fastfood afhelpen

Pavol Stracansky

03 maart 2010

Roemenen moeten binnenkort belasting gaan betalen op producten die veel suiker en vet bevatten, zoals hamburgers, chips en frisdrank. Een revolutie, zeggen gezondheidsexperts, en een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Volgens de Roemeense regering moet de heffing ervoor zorgen dat mensen gezonder gaan eten. De helft van de 22 miljoen Roemenen is te dik, blijkt uit officiële cijfers. “Roemenen moeten worden heropgevoed in hoe ze normaal moeten eten”, zei Adrian Streinu-Cercel, staatssecretaris van Volksgezondheid, tegen lokale media. Het Roemeense parlement zal de wet deze maand naar verwachting goedkeuren.

Symbool van vrijheid

Voor veel Roemenen was fastfood na de val van het communisme het symbool van vrijheid en een teken van welvaart. De snelle hap is ongekend populair, net als in andere landen in Oost-Europa. De gevolgen blijven niet uit. Obesitas komt er steeds meer voor, zegt de Praagse professor Vojtech Hainer, voormalig hoofd van de Europese Vereniging van Onderzoek naar Obesitas. “De levensstijl wordt steeds ‘westerser’, met meer tv kijken, meer computeren, minder bewegen, meer autorijden en meer fastfood.”
Gecombineerd met de traditionele, voedzame keuken van aardappel en vet varkensvlees zorgt dat ervoor dat meer dan de helft van de Hongaren, Tsjechen en Slovaken te zwaar zijn, blijkt uit onderzoek van de OESO.
Volgens veel experts is de vettaks echter geen wondermiddel. “Alleen een paar ongezonde producten belasten is niet genoeg”, zegt voedingsdeskundige Cristian Panaite in Boekarest. “Mensen moeten duidelijk informatie krijgen over wat gezond is en moeten worden gestimuleerd hun gedrag te veranderen.”

Armoede

Voedingsbedrijven hebben kritiek op de heffing. Volgens hen eten Roemenen ongezond omdat ze arm zijn. Door de taks nemen de kosten toe en dat maakt de situatie alleen maar erger. Het gemiddelde maandloon in Roemenië bedraagt 350 euro, waarvan de helft wordt besteed aan voedsel.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hoopt dat de effecten van de belasting op armoede goed worden onderzocht. Over de taks is de organisatie voorzichtig positief. “Als een dergelijke belasting wordt gecombineerd met een goede campagne, kan ze effectief zijn”, aldus Timothy Armstrong van de afdeling gezondheidsvoorlichting.
De Europese Alliantie voor Volksgezondheid (EPHA),  een internationale organisatie, steunt de nieuwe heffing. “Andere Europese landen zouden dit voorbeeld moeten volgen”, aldus een woordvoerder.